ESKALACIJA RATA NA KAVKAZU: Azerbejdžan – uništeno više 2.100 civilnih objeka, Jermenija – skadom gađani turski i azerski vojni ciljevi

Novosti online

17. 10. 2020. u 15:25

ЕСКАЛАЦИЈА РАТА НА КАВКАЗУ: Азербејџан – уништено више 2.100 цивилних објека, Јерменија – скадом гађани турски и азерски војни циљеви

Foto: Tviter MO Azerbejdžana

GENERALNO tužilaštvo Azerbejdžana je saopštilo da je od početka sukoba u Nagorno-Karabahu poginulo 60 azerbejdžanskih civila, dok je ranjeno 270 osoba. Istovremeno, Jermenija je objavila spisak legitimnih vojnih ciljeva u azerbejdžanskom gradu Gjandži.

Generalno tužilaštvo Azerbejdžana je takođe navelo da su od početka sukoba u Nagorno-Karabahu porušene 1.704 azerbejdžanske kuće, kao i 90 stambenih zgrada i 327 civilnih objekata.

Nakon što je azerbejdžanska strana saopštila da je raketirana Gjandža, drugi po veličini grad u Azerbejdžanu, vojska nepriznatog Nagorno-Karabaha je nabrojala svoje legitimne vojne ciljeve u tom gradu.

„Legitimni vojni ciljevi koji se nalaze u Gjandži: vojna vazdušna baza, eskadrila helikoptera, specijalna brigada unutrašnjih snaga, centar za borbenu kontrolu Ministarstva odbrane Azerbejdžana, radio-tehnički bataljon, baza goriva i maziva, mašinsko postrojenje Ministarstva za odbrambenu industriju, fabrika za popravku aviona i preduzeće za remont artiljerije“, navodi se u saopštenju armije na Fejsbuku.

Po pitanju granatiranja Gajndže oglasila se i Turska, koja tvrdi da je reč o ratnom zločinu.

„Jermenija nastavlja sa ratnim zločinima ubijajući civile, među kojima su i deca. Ćutanje o toj surovosti znači saučesništvo u tim ubistvima. Oni koji nemaju ljudskosti će platiti za te zločine. Mi smo uvek na strani Azerbejdžana“, napisao je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu na Tviteru.

​Azerbejdžan tvrdi da je oborio avion, Jermenija demantuje

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je njihova vojska oborila avion Su-25 vazduhoplovnih snaga Jermenije na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu. Jermenska vojska je demantovala ovu informaciju.

„17. oktobra oko 11.11 časova po lokalnom vremenu naše jedinice PVO uništile su avion Su-25, koji pripada vazduhoplovnim snagama Jermenije, a koji je pokušao da bombarduje položaje naših jedinica u pravcu Džebraila“, saopštila je azerbejdžanska vojska.

Ministarstvo odbrane Jermenije je nakon toga saopštilo da je vest to oborenom avionu „još jedna dezinformacija“.

Ranije je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio da je granatiranje Gjandže, drugog po veličini grada u Azerbejdžanu – ratni zločin, te je obećao da će uskoro stići odgovor u vidu „odmazde na frontu“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)