U USTIMA OSEĆAM UKUS KRVI: Mislila je da je pobedila koronu, ali joj je ovaj deo tela ostao potpuno deformisan - i dalje se bori!

Novosti onlajn

12. 10. 2020. u 12:53

У УСТИМА ОСЕЋАМ УКУС КРВИ: Мислила је да је победила корону, али јој је овај део тела остао потпуно деформисан - и даље се бори!

Foto: Facebook/Roweena Russell

ROVINA Rasel iz Nort Šildsa prve simptome korone osetila je u aprilu, ali se i dalje bori sa dugotrajnim posledicama kovida.

Pre korona virusa bila je zdrava i veoma fizički aktivna, bez problema je biciklom prelazila stazu od 100 kilometara, a nakon što se prošle nedelje odvažila da napravi 6.000 koraka, trebalo joj je tri dana da se oporavi.

- Svakog dana imam bolove u grudima i bubrezima, puls mi je izuzetno ubrzan i stalno imam ukus krvi u ustima što mi stvara mučnine - rekla je za "Chronicle Live".

Posledice kovida oseća i u rukama i nogama.

Imala sam upalu ruku i stopala i moje ruke su promenile oblik, morala sam da u potpunosti korigujem ishranu jer mi ugljeni hidrati izazivaju agoniju - ispričala je Rovina čiju priču prenosi "Miror". Posebno zastrašujuće deluju njene šake koje izgledaju drastično drugačije nego pre bolesti.

Rovina je prve simptome - gubitak daha i iscrpljenost osetila devetog aprila. Nekoliko dana kasnije počela je da povraća, gubi pamćenje i oseća konstantne vrtoglavice. Bila je toliko iscrpljena da je morala da pozove Hitnu pomoć.

Iako je od prvih simptoma prošlo šest meseci Rovina je i dalje veoma umorna i teško se koncentriše. Kako je rekla, mozak joj više ne funkcioniše kao ranije.

Situacija je kulminirala prošlog septembra kada je osetila snažnu bol u grudima. Sa simptomima srčanog udara prebačena je u bolnicu.

Lekari trenutno rade testove na njenim plućima i srcu ne bi li otkrili u kojoj meri je korona uticala na njih. Zabrinuta je da li će se ikada oporaviti, da li će ponovo moći da trenira, da vodi samostalan život. Najviše je brine mogući srčani zastoj nakon kritične situacije od prošlog meseca.

Veliki broj ljudi koji su preležali kovid žale se na loše zdravstevno stanje mesecima nakon prvih simtpoma. Imaju probleme sa pamćenjem, koncentracijom, disanjem, pokretljivošću... Naučnici istražuju uzroke i rešenja za dugotrajne posledice korone.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Deki

12.10.2020. 13:53

Ja sam sve to osecao oko nove godine,gubitak ukusa pa ukus krvi u ustima pa sam mislio da je to od zuba,grebanje u plucima kao da su puna sitnog stakla,onda je jezik otekao da nisam mogao da pricam,smrsao 14kilograma,sad je sve u redu