EVROPA PREMAŠILA 100 HILJADA SLUČAJEVA KORONE: Epicentar epidemije preselio se u ove zemlje - 22% preminulih u svetu na Starom kontinentu

Tanjug

09. 10. 2020. u 18:42

ЕВРОПА ПРЕМАШИЛА 100 ХИЉАДА СЛУЧАЈЕВА КОРОНЕ: Епицентар епидемије преселио се у ове земље - 22% преминулих у свету на Старом континенту

Foto AP

EVROPA je premašila 100.000 slučajeva kovid-19, nakon što je u zemljama poput Rusije i Velike Britanije sve veći broj zaraženih u poslednjih pet dana.

Slučajevi korona virusa širom Evrope neprekidno su rasli tokom prošle nedelje za razliku od najteže pogođenih zemalja kao što su Indija i Brazil, u kojima je došlo do usporavanja broja novozaraženih, preneo je Rojters.

Epicentar epidemije u Evropi preselio se u Britaniju, Rusiju, Španiju i Francusku koje su dnevno imale preko 10.000 slučajeva u poslednja tri dana.

U Rusiji je danas registrovan najveći dnevni broj zaraženih, što je podstaklo vlasti u Moskvi da razmišljaju o zatvaranju barova i noćnih klubova.

U Velikoj Birtaniji juče je zabeleženo više od 17.000 slučajeva, zbog čega je ministar zdravlja Met Henkok rekao da se zemlja nalazi u opasnom trenutku.

Veći broj područja u severnoj Engleskoj, Velsu i Škotskoj uvela su oštrija ograničenja socijalne interakcije u pokušaju obuzdavanja rastućeg broja zaraženih.

U Evropi je trenutno preko 16 procenata ukupnog broja slučajeva korona virusa i skoro 22 odsto preminulih na svetu.

Foto: EPA

Kada je juče broj slučajeva dostigao 100.000, istočna Evropa je bila najteže pogođen region korona virusom sa 36.600 slučajeva u tom danu.

Na jugu Evrope, u Italiji je zabeleženo preko 4.000 slučajeva prvi put od aprila kada je zemlja bila pod naletom virusa.

Dnevni broj slučajeva neprekidno se povećavao tokom tri meseca.

Zemlja ima drugi najveći broj preminulih na evropskom kontinentu -36.083 smrtnih slučajeva od izbijanja epidemije u februaru.

Španska vlada uvela je vanredno stanje u Madridu jer sa 850 zaraženih na 100.000 ljudi, područje Madrida ima najveću stopu zaraze u Evropi. O tome pročitajte KLIKOM OVDE!

U zapadnoj Evropi, Francuska je zabeležila novi rekord u broju zaraženih od preko 18.000 dva dana zaredom, bolnice rade u vanrednim uslovima, a najveći gradovi zatvaraju ustanove da bi smanjili dalje širenje virusa.

Prosek obolelih od korona virusa u Evropi iznosi oko 78.000 od početka oktobra, dok je u septembru on iznosio oko 47.500.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)