I DALJE UMIRU ITALIJANSKI VOJNICI IZ MISIJE SA KOSOVA: Odlazak Marka Dijana, borca za istinu

Milica OSTOJIĆ, Rim - specijalno za "Novosti"

09. 10. 2020. u 08:18

U ITALIJI je u bolnici na rodnoj Sardiniji preminuo zastavnik Marko Dijana (50), vojnik koji je bio simbol borbe za istinu o posledicama koje ostavlja osiromašeni uranijum, nekadašnji pripadnik NATO snaga koji je boravio u misiji na Kosovu.

И ДАЉЕ УМИРУ ИТАЛИЈАНСКИ ВОЈНИЦИ ИЗ МИСИЈЕ СА КОСОВА: Одлазак Марка Дијана, борца за истину

Foto: V. N.

Dijana se dugo zalagao za vojnike koje je država zaboravila, a koji su bili na službi van zemlje, i pogotovu za one obolele u poslednjih 20 godina u oko 8.000 raznih misija i onih 400 preminulih sa više ratnih terena, ponajviše u Somaliji i na Kosovu.

Tako se godinama borio na dva fronta, protiv tumora limfnog sistema dijagnostikovanog po povratku sa Kosova i protiv države kojoj je služio a od koje se osećao potpuno napuštenim.

Specijalizovan u oblasti raketne tehnike, veoma cenjen oficir i po priznanjima, dobio je penziju prve kategorije i priznata mu je odšteta, ali uskraćena nadoknada za skupe lekove i lečenje. Da bi se lečio bio je prinuđen da proda svoju kuću na Sardiniji 2013. godine.

Na izmaku snage, oboleo, na svom fejsbuk-profilu objavio je video u kojem je govorio da su ga vojne i civilne ustanove Italije napustile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)