LEKARKA (28) PREMINULA OD KORONE: Više od dva meseca bila u bolnici, njena sestra otkrila tajnu njene maske (VIDEO)

Novosti online

08. 10. 2020. u 11:39

LEKARKA Adelin Fejgan (28) zarazila se korona virusom početkom jula, a preminula je 19. septembra nakon što je više od dva meseca boravila u bolnici.

ЛЕКАРКА (28) ПРЕМИНУЛА ОД КОРОНЕ: Више од два месеца била у болници, њена сестра открила тајну њене маске (ВИДЕО)

Foto: Fejsbuk

Radila je u hitnoj službi u Hjustonu, a njena sestra tvrdi kako je zbog nestašice opreme nedeljama koristila istu zaštitnu masku.

Prema izveštaju Gardijana, nakon izbijanja žarišta na jugu i zapada SAD-a umrlo je više od 250 medicinskih radnika. U Teksasu se s devet smrtnih slučajeva među medicinarima u aprilu broj umrlih zdravstvenih radnika popeo na 33 u julu.

Među preminulim zdravstvenim radnicima, desetak njih širom SAD-a bilo je mlađe od 30 godina. Prosečna starost smrti medicinskog osoblja zbog covida-19 je 57 godina, za razliku od 78 u opštoj populaciji zemlje. Otprilike jedna trećina smrtnih slučajeva dogodila se zbog neadekvatne zaštite. Nestašica zaštitne opreme pogubna je za zdravstvene radnike jer je za njih tri puta veća verovatnost zaraze u poređenju sa opštom populacijom.

Nije tačno poznato kako se Fejganova zarazila koronavirusom, ali njena mlađa sestra Morin (23) veruje kako je povezano s radom na hitnoj službi. HCA West deo je najvećeg lanca bolnica u zemlji, a poslednjih meseci nacionalni sindikat medicinskih sestara požalio se na "namerno kršenje" sigurnosnih protokola na radnom mestu, uključujući pritisak na zaraženo osoblje da nastavi sa smenama u bolnici.

Morin je ispričala kako je njena sestra nedeljama nosila istu zaštitnu masku.

- Adelin je imala masku N95 na kojoj je bilo napisano njeno ime. Nosila ju je nedeljama, ako ne i mesecima - rekla je.

 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da se maska ​​N95 ponovo koristi najviše pet puta, osim ako proizvođač ne navede drugačije. Bolnica HCA West nije htela zvanično da komentariše Morinine optužbe, ali je šefica smene, lekarka Emili Sedgvik, izjavila kako se bolnica drži svih preporuka.

- Naš protokol, zasnovan na smernicama CDC-ja, uključuje predavanje maske N95 na kraju svake smene, a lekari onda primaju drugu masku na početku sledeće smene - kazala je Sedgvik.

Fejganova je 8. jula stigla kući s bolovima u telu, glavoboljom i temperaturom. Testiranje je pokazalo da je pozitivna na covid-19. Bolovala je od astme te je nakon zaraze ubrzo imala poteškoće s disanjem. Jednog popodneva Morin je primetila da su sestrine usne poplavele i insistirala je da odu u bolnicu.

Tokom dve nedelje Fejganova je u bolnici dobijala dodatan kiseonik. Postala je toliko slaba da nije mogla da drži telefon ni uspravno glavu. Prebačena je u drugu bolnicu, gde su je stavili na respirator.

Dan kasnije priključena je na uređaj ECMO kojim se iz tela intravenski uklanja krv, obogaćuje kiseonikom, a zatim vraća u telo.

Njeni roditelji su 15. septembra dobili dozvolu da je posete.

- Mislim da nismo bili spremni za ono što smo videli kada smo ušli u njenu sobu. Adelin je povremeno pokušala da odgovori na naša pitanja, da odmahuje ​​glavom. Izustila je reč-dve. Ali njen je pogled bio staklen i niste bili sigurni da li je zaista prisutna.

17. septembra stanje joj se poboljšalo i Fejganova je mogla da sedi bez podrške, a dan kasnije skinuta je s uređaja ECMO.

No 19. septembra dobila je krvarenje u mozgu, pa je preminula. Sahranjena je u subotu.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara