“MAGNET” ZA ILEGALNE ULASKE: Italijanska vlada usvojila nacrt novog dekreta o imigraciji

Milica Ostojić (Rim)

07. 10. 2020. u 14:02

Italijanska Vlada usvojila je nacrt novog Dekreta o sistemu prijema i integraciji migranata, smatrajući da više nije alarmantna situacija sa njihovim pristizanjem.

“МАГНЕТ” ЗА ИЛЕГАЛНЕ УЛАСКЕ: Италијанска влада усвојила нацрт новог декрета о имиграцији

Migranti pristižu na Siciliju / Foto AP

Ovaj dokument će promeniti odredbe prethodnog koji je bio na snazi u u vreme kada je Liga činila deo Vlade, a u ulozi ministra unutrašnjih poslova nalazio se Mateo Salvini, lider Desnog centra.

Nacrt novog Dekreta najpre podrazumeva: reformu sistema prijema migranata uvodeći između ostalog „režim specijalne zaštite“, potom pravila u operacijama brodova nevladinih organizacija sa stranim zastavama i pružanju hitne pomoći na moru. Primenjivala bi se pretpostavka po kojoj bi se, ako je bilo komunikacije između centra za koordinaciju o navigaciji i države sa stranom zastavom na brodu, poštovala uputstva nadležnih vlasti za pomoć na moru izbeglicama u nevolji.

U slučaju kršenja zabrane primenjivalo bi se pravilo o navigaciji koje predviđa manje kazne, između 10 i 50.000 evra, dok prethodni dekret je podrazumevao čak milion evra.

Po novom predlogu, postojećim dozvolama boravka koje su bile izdate na osnovu ugovora o poslu, sada bi se dodale i one o specijalnoj zaštiti ili po zahtevu o obavljanju neke sportske aktivnosti, rada u oblasti umetničkih aktivnosti, religijskih razloga kao i onih za zaštitu maloletnih lica.

Što se tiče međunarodne zaštite stranaca, važilo bi pravilo koje propisuje zabranu izbacivanja i odbijanja osobe u slučaju da njegova repatrijacija u zemlju porekla dovodi do rizika nehumanih tortura, rizika kršenja prava ili nasilja.U tom slučaju se predviđa izdavanje dozvole boravka za specijalnu zaštitu, sa rokom trajanja od dve godine.

U Dekretu za bezbednost uvodi se pravilo ojačavanja garancije za javnu sigurnost u Italiji, koje podrazumevaju zabranu ulazaka u javne lokale ili boravak u njihovoj blizini osoba koje su već imale prijavu ili presudu u poslednje tri godine, kao i za svađe i sukobe na javnim mestima čime se rizikuje zatvor od 6 meseci do 6 godina.

Polemike zbog takvog nacrta Dekreta „pljušte“ iz Desnog centra, Salvini sakuplja potpise za amandmane protiv, govori se o „novoj Italiji migranata“, o slobodnom ukrcavanju migranta u blizini libijskih obala na brodove nevladinih organizacija.

Ove godine u Italiju je ušlo 24.435 miranta, najviše Tunišana, iz zemlje gde nema ni rata ni ugroženih ljudskih prava. Salvini i čitav desni centar smatra da se tako proširuje mogućnost zahteva za azilom u Italiji i da će „novi dekret biti magnet za ilegalne ulaske“ i da je to praktično poziv da su ilegalci dobrodošli.

Sa Sicilije, koja je ovog leta bila pod velikim pritiskom iskrcavanja migranata, stižu vapaji da će ovaj dokument, čim se smiri more, biti “okidač” za istinsku invaziju pridošlica i da će osrtvo postati “evropski kamp za izbeglice”, dok će Italijani ostati u drugom planu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba