MASKE OBAVEZNE U BUNDESTAGU: Umesto preporuke zaštita od korone u nemačkom parlamentu, sada propis

I.S.

06. 10. 2020. u 16:28

POSLANICI nemačkog Bundestaga, moraće od danas da nose maske kao regularnu zaštitu od korona virusa. Do sada, ovo je bila samo preporuka i, mada su mnogi parlamentarci od proletos tokom sednica stavljali maske na lice, ubuduće će to morati da rade svi, bez izuzetka.

МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ У БУНДЕСТАГУ: Уместо препоруке заштита од короне у немачком парламенту, сада пропис

Foto Tanjug-AP

Ko se bude oglušio o ovo pravilo platiće kaznu od 5.000 evra, a ukoliko se opire naplati, biće mu prinudno naplaćeno 25.000 evra.

Predsednik Bundestaga, Volfgang Šojble, član vladajuće Hrišćansko-demokratske unije(CDU), naložio je od danas ovu meru i ograničio je na 17. januar iduće godine. U Nemačkoj se kovid 19 ponovo razbuktao i tokom 24 sata beleži se i više od dve hiljade novoobolelih.

Uoči isteka novog propisa, ponovo će se odlučivati, u skladu sa epidemiološkom situacijom. U ovom momentu, obavezna je maska u svim prostorijama zdanja, plenarnoj sali, svim ostalim prostorijama, kao i pomoćnim sobama i stazama koje vode ka zgradi. Maska se može skinuti ili spustiti sa nosa i usta samo ako se poslanik nalazi na svom mestu u plenarnoj sali ili je udaljen najmanje metar i po od drugog.

U roku od mesec dana može da se podnese žalba na ovu odluku, ali ona ne odlaže njeno sprovođenje. Negodovanja i protivljenja nošenju maske ima najviše u poslaničkom klubu desničarske Alternative za Nemačku(AfD).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a