KANALIZACIONE VODE POKAZUJU RAST EPIDEMIJE U PARIZU: U Francuskoj više od 12.500 za jedan dan

G. ČVOROVIĆ/ Od stalnog dopisnika: PARIZ

04. 10. 2020. u 23:32

BROJ novozaraženih od korona virusa u Francuskoj, kao trenutnom evropskom rekorderu, u nedelju se povećao za čak 12.565, dok je istovrmeno preminulo još 32 ljudi.

КАНАЛИЗАЦИОНЕ ВОДЕ ПОКАЗУЈУ РАСТ ЕПИДЕМИЈЕ У ПАРИЗУ: У Француској више од 12.500 за један дан

Foto: AP

Na bolničkom lečenju je blizu 7.000 pacijenata, a broj teških slučajeva na reanimaciji iznosi 1.335. Procenat pozitivnih ne prestaje da raste i trenutno se popeo na 8,2.

Sve to je nateralo francuske vlasti da u nedelju pooštre mere zaštite. Tako je pariski region, uz Marselj i Gvadalupu, svrstan u najrizičniju zonu.

To između ostalog znači da će u francuskoj prestonici od utorka prednost biti data radu od kuće, broj studenata prisutnih u amfiteatrima biće smanjen na polovinu, dok će u restoranima biti uvedene striktne mere, između ostalog, sa razmakom stolova od metar i po, zatvaranjem u 22 sata i plaćanjem računa za stolovima. Takođe, gostima će se meriti temperatura i uzimati broj telefona.

Pod tim uslovima, restorane, koji su zatvoreni već nedelju dana, moći će ponovo da otvore u Marselju i Eksu u Provansi, gde je ova mera počela da daje rezultate.

To pokazuju i analize kanalizacionih voda u ovom mediteranskom gradu, gde vrednosti kovida opadaju, dok u Parizu rastu.

Pariz je u međuvremenu premašio sve maksimalne parametre: broj inficiranih na sto hiljada prešao je zacrtanih 250 i trenutno iznosi 260, među starijima od 65 godina crvena linija od 100 prekoračena je na 106, a pređen je i limit od 30 odsto popunjenosti kapaciteta na reanimaciji koji u Gradu svetlosti sada iznosi 35.

Gradonačelnica An Idalgo će u ponedeljak saopštiti sve nove mere, a među njima će se izvesno naći i zatvaranje barova gde se samo toči piće, bez jela, u sledećih 15 dana.

Stručnjaci ističu da zarazu najviše šire mladi od 18 do 30 godina, pa je zato sada cilj da se zatvore ili bolje kontrolišu sva ona mesta gde se oni okupljaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri