MADRID U KARANTINU? Španska vlada dala rok od 48 sati za primenu novih mera, predsednica regije glasala protiv ove odluke

A. POPADIĆ

01. 10. 2020. u 22:04

NOVE, restriktivne mere, koje je propisalo špansko ministarstvo zdravlja, a koje predviđaju ponovo zatvaranje gradova i ograničeno kretanje, izazvale su "mali rat" između predsednice autonomne regije Madrid i španske vlade.

МАДРИД У КАРАНТИНУ? Шпанска влада дала рок од 48 сати за примену нових мера, председница регије гласала против ове одлуке

Maske se nose i na otvorenom / Foto AP

Ministarstvo zdravlja objavilo je nove mere u tamošnjem "Službenom glasniku" i dalo rok od 48 sati svim opštinama koje imaju više od 500 obolelih od korone na 100.000 stanovnika da ih primene. U Španiji trenutno 10 opština ispunjava ovaj kriterijum, a sve se nalaze u madridskoj regiji.

Najgora situacija je, ipak, u španskoj prestonici koja je zabeležila 1.500 novoobolelih u poslednjih 24 časa i 486 mrtvih u prethodnoj nedelji. Predsednica madridske regije Isabel Dijas Ajuso, zajedno sa predstavnicima Galisije, Katalonije, Andaluzije i Seute glasala je protiv ove odluke ministarstva i novih restrikcija. I dok Vlada tvrdi da je "odluka obavezujuća", Ajusova najavljuje da će to "proveriti na sudu".

- Nismo nikakvi pobunjenici protiv vlasti, već branimo interese našeg stanovništva. Mere u borbi protiv kovida moraju biti usklađene sa regionalnim zakonima i sa realnošću, na pravedan način - poručila je Ajusova u madridskoj skupštini. Tokom burne rasprave čula se i poruka upućena premijeru: "Ako Sančez želi da naređuje Madridu neka prvo ovde izađe na izbore, a ne da to čini preko Službenog glasnika".

Španska vlast podeljena je na 17 regiona, koji imaju veliku autonomiju, kako političku, tako i organizacionu, pa je u njihovoj nadležnosti i zdravstvo i obrazovanje. U vreme vanrednog stanja svi nalozi stizali su "iz centra", Vlade, ali sada dolaze do izražaja sve političke razlike. Opoziciona madridska vlast najveći je protivnik premijeru Pedru Sančezu, a stavljanje Madrida u karantin biće prvi veliki test za špansku vladu, posle ukidanja vanrednog stanja.

ZABRANE, ZABRANE...

ŠPANCE, koji su u prvom talasu korone bili jedna od najteže pogođenih zemalja, s velikim strahom i nelagodom dočekuju nove restrikcije. Uredba ministarstva zdravlja upućena ugroženim gradovima, predviđa zabranu napuštanja opština, ograničeno kretanje (samo do posla, škole i nazad), zabranu okupljanja za više od šest osoba, smanjenje kapaciteta prodavnica, barova i restorana za polovinu i njihovo zatvaranje u 23 časa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024