RUSI NE DAJU DA SE LENJIN SELI: Konkurs koji je trajao samo četiri dana izazvao nezadovoljstvo

SAMO četiri dana trajao je konkurs Saveza arhitekata Rusije čiji je cilj bio prikupljanje ideja kako da se mauzolej Lenjina koristi kad se jednog dana balsamovani vođa proletarijata preseli na groblje.

РУСИ НЕ ДАЈУ ДА СЕ ЛЕЊИН СЕЛИ: Конкурс који је трајао само четири дана изазвао незадовољство

Foto arhiva

Nikolaj Šumakov, predsednik arhitekata Rusije, bio je prisiljen da povuče konkurs koji je izazvao pravu buru nezadovoljstva građana. Pokazalo se da mrtav Lenjin ima u narodu daleko veći autoritet od arhitekata.

- Posle objavljivanja konkursa počeli su da mi prete optužujući me da hoću Lenjina da "bacim na smetlište", mada niko od nas nije predlagao da se iseli iz mauzoleja. Pokušavao sam da objasnim da se radi o budućnosti, ali niko me nije slušao, već su me vređali da sam od nekoga dobio novac da bih obavio prljavi posao. Zato sam odlučio da poništimo konkurs - kaže Šumakov.

On ističe da je uvek bio protivnik da se demontira mauzolej na Crvenom trgu jer ga smatra vrlo vrednim arhitektonskim delom koje je napravio čuveni arhitekta Aleksandar Šćusev.

Konkurs je bio objavljen 11. septembra, a Savez arhitekata je pozvao zainteresovane da pošalju crteže sa predlozima kakva bi funkcija mauzoleja mogla da bude u budućnosti.

Nikolaj Umakov, Foto arhiva

Bez obzira na sva opravdanja Šumakova, nesporno je da su u tekstu konkursa tvrdili da je prebivanje Lenjina na Crvenom trgu u centru Rusije istorijska greška i u suprotnosti sa pravoslavnom tradicijom, ali i protiv želje pokojnika.

PREDLAGALI SAHRANU

DOSTA političara u Rusiji javno se izjašnjavalo da bi Lenjina trebalo sahraniti 2024. godine na stotu godišnjicu njegove smrti, uz odgovorajući protokol. Ali, do sada nisu dobili dovoljan broj pristalica.

Inače, poznato je da je Lenjin želeo da ga sahrane na Volkovskom groblju u Sankt Peterburgu pored majke. To je tvrdila i Lenjinova supruga Nadežda Krupska.

Foto arhiva

Ne očekujući tako burnu reakciju javnosti, organizatori konkursa su planirali da se u okviru festivala "Graditeljstvo", koji se održava od 11. do 13. novembra, saopšte najbolji predlozi. Kako bi konkursu dali na važnosti, organizatori su predložili da u žiriju bude ministarka kulture Olga Ljubimova, direktorka Muzeja Kremlja Jelena Gagarina, ćerka prvog sovjetskog kosmonauta, lider Pravedne Rusije Sergej Mironov, filmski režiser Aleksandar Sokurov, poznati pisac Aleksandar Prohanov. On je među prvima reagovao i istakao da ga niko nije ni pitao hoće li da bude u takvom žiriju. Prohanov je za to da se u mauzolej vrati i Staljinovo telo.

POUKA IZ UKRAJINE

POSLE prevrata u Ukrajini 2014. godine masovno su rušili spomenike Lenjinu i drugim velikanima iz sovjetske epohe. Ali, vreme je pokazalo da je mnogo lakše srušiti spomenik nego promeniti život nabolje. Danas većina Ukrajinaca živi znatno lošije nego u "crvenoj epohi" i toga su i sami svesni.

Lider komunista Genadij Zjuganov je ideju ruskih arhitekata da se razgovara šta bi trebalo biti u mauzoleju na Crvenom trgu nazvao pljuvanjem na grobove predaka.

- Jedino možemo da preziremo te arhitekte, koji su ostaci Jeljcinove vladavine. Oni ocrnjuju jednu veliku epohu razvoja naše zemlje - kazao je Genadij Zjuganov.

Prvi mauzolej Lenjinu bio je napravljen od drveta u januaru 1924. odmah posle njegove smrti, a ovaj od crvenog kamena napravljen je 1930. Za Lenjinovo balsamovano telo se brinula i brine posebna laboratorija.

Ne treba zaboraviti da je u Rusiji još uvek mnogo onih koji ističu da je Lenjin stvorio prvu u svetu socijalističku državu. O socijalnoj pravdi koju je Lenjin propovedao i danas govori veliki broj stanovnika ne samo Rusije, već i celog postsovjetskog prostora. Radi se o ljudima koji su shvatili svu nemilosrdnost divljeg kapitalizma koji je u Rusiju došao zajedno sa Borisom Jeljcinom. Te polemike su utihle kad je predsednik postao Vladimir Putin koji je rekao da se moraju poštovati osećanja starijih generacija i da Lenjina treba ostaviti u mauzoleju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri