DESET GODINA SU SPREMALI PROTESTE U BELORUSIJI: Lukašenko imenovao krivce za aktuelno stanje, periferija Evrope poslušno izvršava zadatke

Novosti online

16. 09. 2020. u 15:22

ДЕСЕТ ГОДИНА СУ СПРЕМАЛИ ПРОТЕСТЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Лукашенко именовао кривце за актуелно стање, периферија Европе послушно извршава задатке

Foto: EPA

ZAPAD, na čelu sa SAD, deset godina je pripremao današnje proteste u Belorusiji, izjavio je predsednik republike Aleksandar Lukašenko.

- Hajde da odmah skinemo sve maske i imenujemo te igrače. Na nivou globalnih centara, to su, pre svega, SAD, konkretno, njihova mreža fondova za podršku demokratije - rekao je Lukašenko, prenosi agencija BelTa.

On je naglasio da su u Evropi na tome radili njihovi sateliti: Poljska, Češka, Litvanija, Češka i Ukrajina.

Po njegovim rečima, Češka je postala resursna baza, Poljska inkubator medijskih kanala i platformi za alternativna tela u egzilu, Litvanija - rušilac belorusko-evropskih odnosa, a Ukrajina – ispostava za političke provokacije.

- Jasno vidimo subjekte ovog procesa, njihove vodiče i pomagače. Taktika organizatora je pravljena po klasičnom američkom udžbeniku obojenih revolucija - izjavio je Lukašenk.

Predsednik Belorusije se uzda u „razboritost stare Evrope“ i pretpostavlja da će Evropska unija „obuzdati svoje previše revnosne periferije“.

- Poslednjih godina smo se odvikli od neprijateljske politike naših suseda. Ali njihova antibeloruska suština nije nigde nestala i manifestovala se u potpunosti. I više od toga – došlo je do napada na naš suverenitet pa čak i teritorijalni integritet - rekao je beloruski lider.

Lukašenko je dodao da je neophodno reformisati izborno zakonodavstvo u Belorusiji.

- Neophodno je unaprediti naše biračko pravo. Na predsedničkim izborima, na parlamentarnim izborima otkrivene su brojne rupe koje koriste nesavesni kandidati i njihovi pomoćnici - istakao je beloruski lider.

On je dodao da su pola godine pre predsedničkih izbora u Belorusiji „na parlamentarnim izborima testirane tehnologije destabilizacije“. Predsednik je predložio novi nivo interakcije sa društvom – lokalne platforme za dijalog.

Takođe je optužio nezavisne medije i naloge na Telegramu, „jer su činili sve da unište poverenje naroda u državu“.

Šef države je danas imao sastanak sa najznačajnijim političkim činiocima u zemlji, gde je govorio o erama određenih država da destabilizuju situaciju u republici.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Realist

16.09.2020. 19:00

Takve provokatori i izdajica kao i Navalni su poslusni konji Zapada Koji su poslati da stvaraju Haos u Zemlji Rusiji i Belorusiju, sve trpaj u Zatvor. Pazite na prokletstvo Nato-a, Koji su podmukli gmizavci Koji Stvaraju Haos po svetu vreme je da se uniste dabi bio mir na Zemlji.