MARIJA OTROVALA NAVALJNOG?: Ruska istraga prošla sva mesta gde je boravio ruski opozicionar - sumnja u mešanje sa Zapada

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

14. 09. 2020. u 08:20

OD šest osoba koje su stalno bile u Novosibirsku i Tomsku sa ruskim opozicionarom Aleksejom Navaljnim, ruski istražni organi su uzeli izjave od njih pet. Šesta, Marija Pevčih, otputovala je u Nemačku.

МАРИЈА ОТРОВАЛА НАВАЉНОГ?: Руска истрага прошла сва места где је боравио руски опозиционар - сумња у мешање са Запада

Foto MK.RU/arhiva

Sa Marijom Pevčih, koja ima stalni boravak u Velikoj Britaniji, istražitelji nisu uspeli da razgovaraju, jer ih je ona 20. avgusta izbegla, a već 22. avgusta je otputovala u Berlin. U Moskvi, stoga, sumnjaju da je ona možda po zadatku "nekoga" iz inostranstva otrovala Navaljnog.

Ostalih pet osoba koje su na "sibirskoj turneji" bili s Navaljnim - Vladlena Los, Georgij Alburov, Ilja Pahomov, portparolka Kira Jarmiš i Pavel Zelenski razgovarali su sa policijom. Njih, bar zasada, niko ne sumnjiči.

Marija Pevčih je, navodno, bila bliska prijateljica Navaljnog. Na snimku hotelskih kamera u Tomsku njeno lice se ne vidi dobro, jer je nosila naočare i medicinsku masku.

Ona je, inače, završila sociologiju na "Lomonosovu" u Moskvi i bila je na čelu studentske delegacije Rusije na Omladinskom forumu G-8 u Kanadi.

Foto Tanjug/AP

Od 2010. godine živi u Londonu, gde je završila Višu školu ekonomije. Posle toga je sarađivala sa više britanskih parlamentaraca, a navodno se sprijateljila sa bogatim ruskim emigrantima opozicionarima i biznismenima Mihailom Hodorkovskim i Jevgenijem Čičvarkinom. Bavi se sportom i vlasnica je više knjižara u Londonu.

Policija sumnja da je ona, po zadatku zapadnih službi, mogla da donese flašu sa vodom u kojoj je bio otrov. Na aerodromu je Navaljni pio čaj i nikakve flaše s vodom nije bilo.

U sibirskom okrugu policija je napravila detaljnu kontrolu mesta gde se nalazio Navaljni. Istražni organi će razgovarati i sa moskovskim lekarom koji je ranije lečio Alekseja Navaljnog.

VIČAN OTAC

Otac Marije Pevčih, Konstantin, bavi se biznisom u Podmoskovlju u Zelenogorodu. On je studirao u SAD, u Kaliforniji. Ruski novinari pišu da proizvodi materijal za pravljenje vakcina. Bavi se i metodom unošenja lekova preko kože pomoću mikro-igala.

U Moskvi i dalje očekuju da od Univerzitetske kliničke bolnice "Šariti" iz Berlina dobiju analize na osnovu kojih tvrde da je Navaljni otrovan. Sve analize obavljene u Rusiji pokazale su da nije bilo otrova.

Poslanik nemačkog Bundestaga iz partije Alternativa za Nemačku, Valdemar Gert, koji je rođen u SSSR-u i povratnik je iz Kazahstana, u međuvremenu, tvrdi da je afera Navaljni vezana za nastojanje SAD da zaustavi gradnju "Severnog toka-2".

- Kad god počne poboljšanje odnosa, dogodi se neki incident i odnosi se srozaju. Na mnogim skupovima u Nemačkoj prevladava mišljenje da je to "pokušaj ubistva po narudžbi Kremlja". Na zasedanju Bundestaga postavio sam pitanje da li misle da su u Rusiji svi idioti da organizuju eliminaciju čoveka koji dugo kritikuje vlast. Gde je logika da se otruje čovek i da se kasnije pusti da dođe u Nemačku da bi ustanovili da je otrovan bojnim otrovom novičok? Dosta nemačkih političara misli kao ja - tvrdi poslanik Gert.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije