OPOZICIJA NEĆE NOVAC IZ EU: Usred protesta, predsednik Belorusije Lukašenko obećao referendum o ustavu

PUTINOVA izjava da je Rusija spremna da u slučaju većih nemira u Belorusiji pošalje svoje policajce naišla je na negodovanje kod beloruske opozicije, a drugoplasirana na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska izjavila je da to izaziva veliku zabrinutost.

ОПОЗИЦИЈА НЕЋЕ НОВАЦ ИЗ ЕУ: Усред протеста, председник Белорусије Лукашенко обећао референдум о уставу

Novosti

Ona je rekla da sve zemlje treba da poštuju suverinet Belorusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je izjavio da vlasti u Belorusiji situaciju drže pod kontrolom i nema nikakve potrebe da se iz Rusije šalje policija. Krajem minule nedelje beloruski predsednik Lukašenko je zamolio da Rusija formira "rezervu policijskih snaga" i pošalje ih u Belorusiju ako tamošnja policija ne bude mogla da sama spreči agresivne demonstrante. Putin je tada pojasnio da Rusiju obavezuju na takvu pomoć dokumenti o zajedničkoj državi Rusije i Belorusije kao i dokument Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

Dva predsednika su se čula u nedelju, kada je Putin Lukašenku čestitao 66. rođendan, a dogovoren je i novi susret, u septembru u Moskvi.

Istovremeno, u Minsku su demonstranti, koji nedeljama ne odustaju, na svoj način "čestitali" Lukašenku rođendan velikim "Maršom mira i nezavisnosti". Policija je pre toga dovela jake snage specijalaca kako bi sprečila nerede.

Novosti

Lukašenko je juče obećao da će se održati referendum povodom promene ustava, a na tekstu novog najvišeg zakonskog akta se sada radi. On priznaje da je sadašnji sistem u Belorusiji "unekoliko autoritaran" i da ga ne treba vezivati za ličnost predsednika države. Inače, Lukašenko je izabran na pet godina.

Rukovodstvo opozicije ne veruje u njegova obećanja o sprovođenju ustavne reforme, smanjenju prava predsednika i povećanju uloge parlamenta.

Da bi dokazali da nisu strani plaćenici i da se protesti ne finansiraju iz inostranstva, rukovodstvo Koordinacionog saveta beloruske opozicije odlučilo je da ne koristi 53 miliona evra pomoći koje im je dala EU. Najaktivniji član prezidijuma koordinacionog saveta Marija Kolesnikova je saopštila da će se oni odreći novca koji im je EU dala kao pomoć jer ga opozicija nije ni tražila.

- O tom novcu EU mi smo saznali preko sredstava informisanja - kazala je Kolesnikova i najavila da će u Belorusiji biti formiran novi politički pokret jer u poslednjih dvadeset godina u zemlji nije registrovana nitijedna nova partija.

Predstavnici EU su objasnili da će se novčana pomoć davati demonstrantima koji dobiju otkaz.

Beloruske vlasti uhapsile su juče organizatora štrajka u fabrici kalijuma "Belaruskali" u gradu Soligorsk, Anatolija Bokuna. Fabrika, koja je peti svetski proizvođač kalijuma, jedan je od najvećih izvora prihoda te države. Zamenik beloruskog premijera Juri Nazarov priznao je da su štrajkovi izazov za vlast, ali je dodao da su sve glavne fabrike ponovo pokrenule proizvodnju.

TIHANOVSKA SE OBRAĆA UN

LIDERKA beloruske opozicije Svetlana Tihanovska obratiće se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija narednog petka, preko video-linka, a na poziv estonskih vlasti.

SANKCIJE

PREDSEDNIK Litvanije Gitanas Nauseda kazao je juče da će njegova zemlja zajedno sa Letonijom i Estonijom uvesti sankcije za tridesetak beloruskih zvaničnika, uključujući i tamošnjeg šefa države Aleksandra Lukašenka. Reč je o prvoj ovakvoj listi, kako bi se kaznio politički vrh iz Minska zbog neregularnih izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara