OPOZICIJA NEĆE NOVAC IZ EU: Usred protesta, predsednik Belorusije Lukašenko obećao referendum o ustavu

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

01. 09. 2020. u 07:10

ОПОЗИЦИЈА НЕЋЕ НОВАЦ ИЗ ЕУ: Усред протеста, председник Белорусије Лукашенко обећао референдум о уставу

Novosti

PUTINOVA izjava da je Rusija spremna da u slučaju većih nemira u Belorusiji pošalje svoje policajce naišla je na negodovanje kod beloruske opozicije, a drugoplasirana na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska izjavila je da to izaziva veliku zabrinutost.

Ona je rekla da sve zemlje treba da poštuju suverinet Belorusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je izjavio da vlasti u Belorusiji situaciju drže pod kontrolom i nema nikakve potrebe da se iz Rusije šalje policija. Krajem minule nedelje beloruski predsednik Lukašenko je zamolio da Rusija formira "rezervu policijskih snaga" i pošalje ih u Belorusiju ako tamošnja policija ne bude mogla da sama spreči agresivne demonstrante. Putin je tada pojasnio da Rusiju obavezuju na takvu pomoć dokumenti o zajedničkoj državi Rusije i Belorusije kao i dokument Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

Dva predsednika su se čula u nedelju, kada je Putin Lukašenku čestitao 66. rođendan, a dogovoren je i novi susret, u septembru u Moskvi.

Istovremeno, u Minsku su demonstranti, koji nedeljama ne odustaju, na svoj način "čestitali" Lukašenku rođendan velikim "Maršom mira i nezavisnosti". Policija je pre toga dovela jake snage specijalaca kako bi sprečila nerede.

Novosti

Lukašenko je juče obećao da će se održati referendum povodom promene ustava, a na tekstu novog najvišeg zakonskog akta se sada radi. On priznaje da je sadašnji sistem u Belorusiji "unekoliko autoritaran" i da ga ne treba vezivati za ličnost predsednika države. Inače, Lukašenko je izabran na pet godina.

Rukovodstvo opozicije ne veruje u njegova obećanja o sprovođenju ustavne reforme, smanjenju prava predsednika i povećanju uloge parlamenta.

Da bi dokazali da nisu strani plaćenici i da se protesti ne finansiraju iz inostranstva, rukovodstvo Koordinacionog saveta beloruske opozicije odlučilo je da ne koristi 53 miliona evra pomoći koje im je dala EU. Najaktivniji član prezidijuma koordinacionog saveta Marija Kolesnikova je saopštila da će se oni odreći novca koji im je EU dala kao pomoć jer ga opozicija nije ni tražila.

- O tom novcu EU mi smo saznali preko sredstava informisanja - kazala je Kolesnikova i najavila da će u Belorusiji biti formiran novi politički pokret jer u poslednjih dvadeset godina u zemlji nije registrovana nitijedna nova partija.

Predstavnici EU su objasnili da će se novčana pomoć davati demonstrantima koji dobiju otkaz.

Beloruske vlasti uhapsile su juče organizatora štrajka u fabrici kalijuma "Belaruskali" u gradu Soligorsk, Anatolija Bokuna. Fabrika, koja je peti svetski proizvođač kalijuma, jedan je od najvećih izvora prihoda te države. Zamenik beloruskog premijera Juri Nazarov priznao je da su štrajkovi izazov za vlast, ali je dodao da su sve glavne fabrike ponovo pokrenule proizvodnju.

TIHANOVSKA SE OBRAĆA UN

LIDERKA beloruske opozicije Svetlana Tihanovska obratiće se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija narednog petka, preko video-linka, a na poziv estonskih vlasti.

SANKCIJE

PREDSEDNIK Litvanije Gitanas Nauseda kazao je juče da će njegova zemlja zajedno sa Letonijom i Estonijom uvesti sankcije za tridesetak beloruskih zvaničnika, uključujući i tamošnjeg šefa države Aleksandra Lukašenka. Reč je o prvoj ovakvoj listi, kako bi se kaznio politički vrh iz Minska zbog neregularnih izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Varto Marx

01.09.2020. 17:47

Procitao sampazljivo vas izvjestaji i primjetoi sam da Venecuela je u takorijeci istoj situaciji bila.Preddjednik Maduro se borijo protiv opozicije sto je podrzavao Vasington naravno da svrgnu Madura i preuzmu naj bogatiju zemlju crnog zlata, i EU je bojkotirala predsjednika Venecuele Madura nisu uspjeli da svrgnu. Kao prvo opozicije koja je imala veliku podrsku od SAD i EU, zahvalnost Russije i Kine, Maduro je i dalje ostao predsjednik Venecuele. i zacepio je usta Amer. i EU, da se vise i ne cuje ni rijec povodom Venecuele i njezinih predsjednika Maduró. Ista je situacija sa Belorusijom EU i i SAD nastoje da svrgnu Lukasenka i preuzmu Belorusiju u svojim rukama financirajuci opzicijone partije, Russija to naravno nece dozvoliti. Kao sto je uspjela u Venecueli teko ce biti u Belorusiji. Russija je pokazala da je jaka spremna i najstabilnija sa modernim oruzinem na svijetu. Bez obzira sto podrzava diktatore u Venecueli i u Belorusiji, nisu prvi a ni poslednji.Putin odrzava ravnorezu u svijetu i postaje sve veca sila. Dobro je da bez konkurencija nema zivota.

vladimir

02.09.2020. 15:34

EU je priznala da je pomogla demostrante sa 53 miliona evra. Amerika i Sorš se nisu još izjasnile koliko su upumpale novca u podršci plaćenicima,ali to mora biti bar nekoliko puta više. Navodno se "ne mešaju u unutrašnje stvari tuđih zemalja" , što i ispranom mozgu biva jasno da su najveći krivci što su mnoge bogate inapredne zemlje vratili u haos i kameno doba. Interesantno je i siptpmatično da su im isti šabloni. To se svodi na pet poznatih koraka koje sam video u orginalnim dokumentima koje je objavio Jim Hughes u ime nezavisne istraživačke organizacije INH, zahvaljujući jednom insajderu koji je skenira originalna dokumenta. Ja mogu samo navesi korake iz dokumenata. KORAK 1: plana - Skloniti predsednika i napraviti vladu u senci. KORAK 2: plana - napraviti kontrolu medija (to obuhvata finansiranje same infrastrukture vesti, novinarstva, istraživačkog novinarstva, pa čak i industrijske organizacije). KORAK 3: plana - Pokrenuti izbornu krizu. Tu su upumpane pare, sajber ratovanje, hakovanje. KORAK 4: Uzmite pomoć. Kako? Protestima, neredima, demonstracijama. Tako da se nacija dovede na kolena. KORAK 5 : Nadživite svog protivnika. To je završna faza borbe i razbijanja države. Tu se primenjuju razni trikovi Otkrivena je veza beskrupuloznih milijardera i najkorumpiranijih igrača mafije duboki država za narkotike,oružje i hranu. I to nije sve. Ali je tekst sa dokumentima previše dug da ga prepisujem. Trebalo bi da se ovo shvati vrlo ozbiljno. Šablon je uspeo u Iraku, Libiji, Ukrajini, Jugoslaviji, Srbiji, Libanu Gruziji, Boliviji, Siriji polovično. To se navodno jednim imenom naziva OBOJENA REVOLUCIJA. ZAŠTO ?