TREĆA FAZA ISPITIVANJA VAKCINE: Uskoro će u Rusiji biti vakcinisano od korone 40.000 ljudi

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

31. 08. 2020. u 16:54

ТРЕЋА ФАЗА ИСПИТИВАЊА ВАКЦИНЕ: Ускоро ће у Русији бити вакцинисано од короне 40.000 људи

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

ZA učešće u trećoj fazi ispitivanja ruske vakcine protiv korone virusa koju je napravio moskovski institut ,,Nikolaja Gamaleja,, već je odabrano 2,5 hiljada dobrovoljaca a ukupno će ih biti 40 hiljada.

NJihova vakcinacija će biti u septembru. Posle tako masovnog ispitivanja više neće biti sumnje da je ona zaista efikasna i bezopasna kako tvrde njeni proizuvođači.

Do sada su zapadni konkurenti zamerali Rusiji što je njeno Ministarstvo zdravljava registrovalo vakcinu posle dve faze ispitivanja. Međutim po ruskom zakonu je napravljeno sve kako treba. Vakcinu koja je već dobila komercijalni naziv ,,sputnik,, što u prevodu znači ,,satelit,, Rusija će kako tvrdi ministar zdravlja Mihail Muraško u većim partijama početi da stiže u septembru.

Prvi će vakcinu dobijati lekari i prosvetni radnici. Ministar Muraško ističe da se nikoga neće prisiljavati da primi vakcinu već će sve biti na dobrovoljnoj osnovi.

Pored vakcine koju je napravio institut ,,Nikolaja Gamaleja,, sada je toku ispitivanje vakcine protiv korone koju je napravio centar ,,Vektor,, u Novosibirsku. Interesantno je da je vakcinu napravilo još nekoliko ruskih instituta i one se koncepcijski razlikuju. Očekuje se maksimalna proizvodnja ruskih vakcina u novembru i decembru ove godine.

Što se tiče vakcine protiv korone koja će se davati deci ona će kasnije biti napravljena kad sve analize pokažu da je apsolutno bezopasna.Tada će se vakcina za mlade napraviti u dve različite doze. Prva za decu do 12 godina, a zatim od 12 do 18 godina.

Prema dosadašnjim informacijama ruska vakcina će se po licenci proizvoditi u više zemalja Južne Amerike gde je veliki broj obolelih od korone. Inače dve doze ruske vakcine će koštati oko deset dolara što je mnogo jeftinije od onih koje prave na Zapadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)