IRANSKI PVO SISTEMI UOČENI U SIRIJI: "Hordadi" raspoređeni na granici sa Libanom, spremno čekaju izraelske avione (FOTO)

Novosti online

30. 08. 2020. u 00:35

ИРАНСКИ ПВО СИСТЕМИ УОЧЕНИ У СИРИЈИ: Хордади распоређени на граници са Либаном, спремно чекају израелске авионе (ФОТО)

Foto: Printscreen

IRANCI su razmestili svoje PVO sisteme "Hordad 3" u Siriji, i pored upozorenja koja stižu iz Izraela, piše ruski portal Avia.pro.

Satelitski snimci koji su objavljeni na društvenim mrežama prikazuju najmanje tri lansera iranskog PVO sistema na sirijsko-libanskoj granici. Upravo iz tog pravca dolaze izraelski avioni koji s vremena na vreme napadaju ciljeve u Siriji.

Efektivni domet "Hordada 3" je od 75 do 105 kilometara, što je više nego dovoljno za presretanje izraelskih lovaca.

PVO komplekse je, prema nekim izveštajima, u Siriju prebacio iranski vojni avion koji je sleteo u vazduhoplovnu bazu Hmejmim, a, što je vrlo zanimljivo, izraelska vojska nije pokušavala napade na Siriju više od mesec dana.

Treba pojasniti da je pojava iranskih PVO sistema u ovom regionu Sirije prilično veliko iznenađenje.

U početku su postojale pretpostavke da je reč o sovjetskim kompleksima „KUB“, a kasnije se ispostavilo da sirijska vojska ima samo nekoliko PVO sistema tog tipa, i svi se nalaze u blizini Damaska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

MisteriozneStrategije

30.08.2020. 08:38

S druge trane Izrael ina F35 stelt avione pred kojima je Kordad nemocan kao i S300 (zato su i napravljeni s400 i s500). Ipak , Izrael ne koristi taj svoj adut. Zasto?

Sale

30.08.2020. 09:10

@MisteriozneStrategije - Opet priča o nevidljivima? Jel to S300 i Hordad nemoćni protiv F35 kao što beše i S125 protiv F117 devedesetdevete? Taj je krš već dokazao da može i sam da padne bez ikakve pomoći.

Dr

30.08.2020. 12:10

Ne bih ja potcenio izraelsku strategiju..samo su sada obazriviji..i kada zatreba rasturiće ih. Ovo je samo par lansera koji se mogu neutralisati primenom odgovarajuće taktike. Nasuprot Izraelu koji raspolaže sa mnogo naprednijm sistemima, a ne treba isključiti ni ekonomske sposobnosti. Ako ste gledali pažljivo video, u komandnom centru sede na plastičnim baštanskim stolicama, dovoljno.