AMERIČKI SATELITI SNIMILI KINESKOG "AVAKSA": Moći će da sleće na nosače aviona, ovaj avion će biti izazov za Pentagon (FOTO)

Novosti online

29. 08. 2020. u 20:22

KINESKI vojni stručnjaci razvili su prototip letelice za radarsko izviđanje, nadzor i kontrolu velikog dometa (AVAKS), a američki sateliti su navodno uspeli da ga snime po prvi put, piše portal Argumenti.ru.

АМЕРИЧКИ САТЕЛИТИ СНИМИЛИ КИНЕСКОГ АВАКСА: Моћи ће да слеће на носаче авиона, овај авион ће бити изазов за Пентагон (ФОТО)

Foto: Printscreen

Na satelitskim fotografijama koje su objavljene vidi se avion Sian KJ-600, koji izgledom neodoljivo podseća na američki E-2C Hokaj.

Stručnjaci primećuju da su oba modela dvomotorni turboelisni avioni sa visokim, dugim, pravim krilima, koja se mogu sklopiti tako da avion može da se "spakuje" na nosač aviona.

Pored toga, avion je prepoznatljiv po radaru koji je smešten u veliku rotirajuću kupolu na vrhu letelice.

Ako Peking potvrdi da je Sian spreman za let, velike su šanse da će kineska armija u dogledno vreme predstavljati ozbiljan izazov za američke interese u Južnom kineskom moru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024