KIM JE U KOMI! Vlast preuzima njegova sestra - američki mediji bruje, opet se šire glasine

Novosti online

25. 08. 2020. u 09:31

ČANG SONG-MIN, bivši pomoćnik pokojnog južnokorejskog predsednika Kim Dae-junga, tvrdi da je vrhovni vođa Severne Koreje Kim Džong-un već mesecima u komi i da su njegova nedavna javna pojavljivanja lažirana, prenosi Njujork Post.

КИМ ЈЕ У КОМИ! Власт преузима његова сестра - амерички медији брује, опет се шире гласине

Foto AP

Glasine da je Kim u vegetativnom stanju nakon neuspele operacije srca počele su da kruže u aprilu, a Čang tvrdi da je vrhovni vođa pao u komu pre nekoliko meseci i da su njegovi javni nastupi zapravo ranije napravljeni snimci.

- Procenjujem da je u komi, ali da se njegov život nije završio - rekao je Čang južnokorejskim medijima i dodao da bi Kimova mlađa sestra Kim Jo-Džong trebalo da pomogne u vođenju zemlje.

Još nije uspostavljena struktura nasčeđivanja pa je sestra gurnuta napred jer vakuum nije održiv na duge staze.

Novinska agencija Yonhap izveštava da je glavna obaveštajna agencija Južne Koreje tokom sastanka sa zakonodavcima rekla da je deo moći prebačen da "smanji Kimov stres" i "izbegne odgovornost u slučaju neuspele politike".

Prošlog četvrtka su se pojavile fotografije na kojima se moglo videti kako Kim prisustvuje sastanku vlade, međutim novinska agencija Rojters nije mogla da utvrdi autentičnost fotografija.

Južnokorejski portal The Daily NK, specijalizovan za vesti iz Severne Koreje, piše da su im njihovi izvori u Pjongjangu rekli da Kimova sestra svoju poziciju u režimu planira da osigura tako što će napadati Južnu Koreju.

- Kako ne može da vlada zemljom preko vojske kao njen brat, svoj uticaj, poput njenog oca Kim Džong-ila širi preko ministarstva propagande i agitacije - rekao je izvor iz Severne Koreje.

NK News, verovatno najugledniji portal posvećen Severnoj Koreji sa najboljim insajderskim informacija iz zatvorene države piše da se delegiranje nekih poslova Kim Jo-Džong ne treba tumačiti kao nešto sasvim novo, niti kao znak da Kim gubi moć ili mu se zdravlje pogoršava. Nezavisni stručnjak za severnokorejsku politiku Martin Vizer rekao je da sve te navodne spekulacije u koje je uključena Kimova sestra nisu ništa promenile u smislu odlučivanja i da je Kimova reč i dalje poslednja. Istraživač Sang-sin Li kaže da Kim pokušava da bačansira između stranke, vlade i vojske, tri stuba severnokorejskog političkog sistema.

Što se tiče tvrdnji da je Kim u komi i da se zato na njegovu sestru preneo deo ovlašćenja, one su rezultat glasina koje su se prvi put pojavile na proleće, a koje je na Fejsbuku pokrenuo, već pomenuti, Čang Song-min, pozivajući se na "izvor u Kini". Kim se u javnosti pojavio nekoliko nedelja nakon što su glasine o njegovoj hospitalizaciji prvi put objavljene. Istina je da se ređe pojavljivao u javnosti od proleća na oavamo, ali u julu je postalo učestalije.

Čang sada tvri da su fotografije Kima koje su nastale u međuvremenu, lažne. NK News piše da je Kim od sredine aprila do danas fotografisan 16 puta i to na 16 različitih događaja. Najskorije fotografije nastale su u avgustu kada je išao da proveri štetu od poplava. Fotografije sa tog događaja objavili su državni mediji pa je teško utvrditi njihovu autentičnost. Državni mediji često dorađuju Kimove fotografije.

Pojavila se i teorija da je Kim koristio dublera, međutim analize fotografija pokazale su da se dubler i Kim praktično uopšte ne razlikuju, što bi značilo da je dubler morao da bude savršen.

Ni Kimova sestra nije bila prisutna na svim događajima na kojima je učestvovao njen brat, međutim NK News kaže da je moguće da je umesto nje išao neko drugi jer je dobila nova zaduženja, ali da je izostala jer je možda bila bolesna ili na putovanju u inostranstvu.

(jutarnji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)