Španski sudija odbacio je zabranu pušenja na javnim mestima šireg područja Madrida, uz obrazloženje da bi takva odluka ugrozila fundamentalna ljudska prava.

Komentari (6)

Ivan Zgrozeni

22.08.2020. 13:29

Koji debil. Sta je sa fundamentalnim ljudskim pravima nepusaca? Korona je ubila jedva 800 hiljada ljudi. Pusenje svake godine ubije 20 miliona a ovaj debil stiti "ljudska prava" ubica?

nele

22.08.2020. 14:09

@Ivan Zgrozeni - Ja sam nepusac. I smeta mi duvanski dim. Ali sam protiv toga da se pusenje ogranicava zakonom. Gde mi je previse zagusljivo, ne idem i to je moj izbor. A da od cigareta umiru milioni je tacno. Ali milioni pusaca a ne "pasivnih" pusaca. Tako da je tvoj komentar klasicno sebicno ponasanje. "Zabranite njima pusenje da bi meni bilo prijatnije iako nisam zdravstveno ugrozen". Kao kad bi zabranio rad fabrika ili automobile jer jednako zagadjuju okolinu..

Ivan Zgrozeni

22.08.2020. 14:25

@nele - Osnova mera u pravu je da vase pravo prestaje tamo gde pocinje pravo drugih. Vas savet da ne idem tamo "gde je zagusljivo" ide protiv mog prava da se slobodno krecem jer pusaci svako mesto ucine zagusljivim. Sebicnost i bezobzirnost pusaca je notorna. Zapale cigaretu u restoranu u kojem se jede. Jesti i pusiti je isto sto i jesti i prdeti ili jesti i srati u isto vreme. Po vasem, ne bih trebao da odlazim u restorane i tamo jedem? Vi ste ipak bezobzirni pusac.

Stojan Mutikaša

27.08.2020. 23:02

@Ivan Zgrozeni - Обавеза ресторана је да обезбиједи добру вентилацију.У мом локалу се не осећа дим макар сви гости пушили истовремено

Neko

22.08.2020. 14:29

@nele - Pušenje je varovatno najveći mikrozagadjivač u socijalnoj sredini. Znamo da dim ,osim u telo, ulazi i u odeću, nameštaj, zavese...Apsolutno je nedopustivo raditi nešto čime ugrožavate nečije zdravlje...Pušačima bih uveo i veću nadoknadu za zdravstveno osiguranje, ili da plaćaju one preglede i zdravstvene usluge koji mogu biti povezani sa posledicama pušenja.Pre toga bi im ponudio lečenje zavisnosti, pa ako odbiju. Naravno, da iza duvanske industrije nisu veliki igrači, pušenje bi moglo u potpunosti biti zabranjeno, što je, u stvari, jedina prava mera.

Varto Marx

23.08.2020. 20:10

@Ivan Zgrozeni - To je prava demokratija, Sam odluci svaka osoba je svesna sta u cigereti ima a jos pise i na kutiji lijepo pise da je stetno za zdravlje. Sto nass pluca i mozsk trazi nikotin, ter, i druge otrove, koje sadrzi. Ako nismo dovoljno sami svesni sto trujemo sami sebe. Sta da mi kaze sudija.