LUKAŠENKO PREBACUJE VOJSKU NA GRANICU: Minsk brinu NATO trupe, Belorusija neće biti kordon prema Rusiji

Novosti online

16. 08. 2020. u 11:45

ЛУКАШЕНКО ПРЕБАЦУЈЕ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦУ: Минск брину НАТО трупе, Белорусија неће бити кордон према Русији

Foto: EPA

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio je prebacivanje padobranske brigade iz Vitebska u Grodno, prenosi Sputnjik Belorusija.

Lukašenko je to naredio na sastanku u Centru za strateški menadžment Ministarstva odbrane.

Šef države je objasnio da je to posledica vežbi NATO-a u Poljskoj i Litvaniji i napete situacije na zapadnim granicama republike.

- Postoji tendencija ka eskalaciji i povećanju broja trupa na toj teritoriji. Naravno, mi ne možemo to mirno da posmatramo. Kada sam rano jutros slušao izveštaj načelnika Generalštaba primetio sam da su i naši oficiri takođe zabrinuti zbog ovog problema - rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, posle raspada Sovjetskog Saveza, "došlo je do pokušaja stvaranja sanitarne zone od Baltika do Crnog Mora, koju bi činile tri baltičke države, Belorusija i Ukrajina, i to samo da bi odvojile Rusiju od Zapada."

- Mi ne želimo da budemo sanitarni kordon i razumemo do čega to može dovesti. Stoga sam se sa predsednikom Rusije dogovorio da ćemo sarađivati najbliže moguće - objasnio je Lukašenko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

buki

16.08.2020. 13:50

A Ameri mislili da je Lukašenko naivan pohlepan i glup, daju mu tanker nafte a on nabije glavu u pesak i pusti ih da ga zajašu. Njega ni Putin nije preveslao, a da ga Tramp napravi ludim. Neće da može gospodo prekobarci.

grozni

18.08.2020. 18:10

ZAŠTO GLOBALISTIMA SMETA LUKAŠENKO 1. Benzin je jeftiniji od vode. 1 litar benzina - 0,14 dolara 2. Mladencima se daje 64.000 dolara za kupovinu stana. 3. Nema pandemije Korone 4. Za svakog člana porodice država plaća 1.000 USD subvencija godišnje. 5 Kajmak kao u SSSR-u, mlijeko u skladu s GOST-om. 6. Nema vojne baze NATO-a 7. Plata medicinske sestre - 1.000 dolara. Plata nastavnika - 4000 eura. 8. 7000 dolara daje se za svako novorođenče. 9. Za otvaranje privatnog posla jednokratna novčana pomoć - 20.000 dolara. 10. Možete hodati oko Minska u belim čarapama, savršeno čisto. 11. BDP po glavi stanovnika je 14.192 USD 12. Obrazovanje i usavršavanje u inostranstvu - na teret države. 13. Lanac prodavnica za velike porodice sa simboličnim cenama osnovnih prehrambenih proizvoda. 14. Za prodaju proizvoda sa istekom roka trajanja - velike novčane kazne i zatvor. 15. Posebne apoteke - sa besplatnim izdavanjem lekova. 16. Za dilovanje droge - smrtna kazna. 17. Iznajmljivanje - rentiranje, nema. 18. Električne energije za stanovništvo se ne naplaćuje. 19. Zabranjena je prodaja i konzumacija alkohola - "suvi zakon". 20. Krediti za kupovinu automobila i stana su bez kamate. 21. Iznajmljivanje nekretnina je zabranjeno. 22. Država plaća kupovinu automobila do 50%, za radnike milicije - 65%. 23. Dolaskom na vlast protjerao je iz zemlje strane korporacije. 24. Proizvodnja kondenziranog mleka povećana je 10 puta, ulov rakova sa 0 na 150 tona godišnje Tokom 26 godina njegove vladavine stanovništvo se utrostručilo.Smrtnost novorođenčadi smanjena je 9 puta.Lukašenko je odlučio povući Belorusiju iz svetskog bankarskog sistema, a još nekoliko slovenskih zemalja želelo je slediti njegov primer.