MREŽASTE MASKE VRAĆAJU OSMEH: U Francuskoj se poslednjih dana širi fenomen protivnika zaštite lica u pandemiji

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

15. 08. 2020. u 06:31

FENOMEN protivnika nošenja maski počeo je da se širi Francuskom. Surevnjivost prema pokrivanju lica na ovaj način usred pandemije bila je i ranije prisutna, ali postaje sve izraženija otkako su vlasti počele da propisuju nošenje maske i na otvorenom prostoru.

МРЕЖАСТЕ МАСКЕ ВРАЋАЈУ ОСМЕХ: У Француској се последњих дана шири феномен противника заштите лица у пандемији

Maske na Monmartru / Foto AP

Pristalice ovog "pokreta" se na svojim skupovima ili na ulici, i pod pretnjom kazne od 135 evra, pojavljuju ili bez maski, ili sa originalnim "rešenjima", kao što su, na primer, mrežasta maska, ili ona koja ima otvor za usta, da bi, kako kažu, mogli nesmetano da jedu, smeju se i dišu.

Idu dotle, da ističu kako maske ometaju gluvoneme da čitaju s usana, pa im na ovaj način izlaze u susret.

Oni koji nose rupičaste maske nalik najlon-čarapama, poručuju da ih štite isto kao i hirurške, aludirajući na to da, po njihovim shvatanjima, zaštite u svakom slučaju nema, iako ogroman broj stručnjaka tvrdi suprotno. Maske, kažu vlasti, ako se pravilno nose, i ako ih svi imaju, predstavljaju branu i do 99 odsto od virusa korona.

Tako, međutim, ne smatraju pristalice "antimasknog" pokreta. Obavezu nošenja maski nazivaju velikom kolektivnom "maskaradom", a ne prihvataju ni ostale preporuke države i naučnika u vezi s pandemijom virusa korona. Neki su ekstremni desničari, drugi krajnji levičari, treći protivnici svega i svačega.

Među njima ima i pripadnika "žutih prsluka", što predstavlja njihov način borbe protiv establišmenta u širem smislu.

Trenutno se najviše organizuju preko društvenih mreža, a neke grupe na ovaj način broje i više hiljada članova. U njihovoj razmeni može da se pročita mnogo toga o raznim teorijama zavera, koje se ne odnose samo na nošenje maske, već i na nastanak virusa, njegovo širenje, ulogu mračnih sila i vladara iz senke. Naravno, istovremeno se bune i protiv karantina i vakcine.

RIZIČNI

FRANCUSKA vlada proglasila je u petak gradove Pariz i Marselj sa okolnim oblastima visokorizičnim zonama za virus korona i dala ovlašćenja lokalnim vlastima da uvedu odgovarajuće mere kako bi se sprečilo širenje virusa. Ta odluka doneta je nakon povećanog broja obolelih poslednje dve nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili