POSTIGNUT ISTORIJSKI MIROVNI SPORAZUM: Tramp kumovao pomirenju Izraela i UAE

Tanjug

13. 08. 2020. u 17:47

IZRAEL i Ujedinjeni arapski emirati postigli su danas istorijski mirovni sporazum koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa između dve bliskoistočne države, a posrednik u postizanju sporazuma bio je američki predsednik Donald Tramp.

ПОСТИГНУТ ИСТОРИЈСКИ МИРОВНИ СПОРАЗУМ: Трамп кумовао помирењу Израела и УАЕ

Foto: EPA

Po tom sporazumu Izrael se obavezao da će obustaviti suverenitet na područjima Zapadne obale koja je predmet rasprave o aneksiji, saopštili su zvaničnici Bele Kuće, a prenosi Rojters.

To je prvi sporazum te vrste potpisan od sporazuma iz 1994. godine između Izraela i Jordana, a kako navodi britanska agencija on je i poen u Trampovoj spoljnoj politici uoči predsedničkih izbora koji se održavaju 3. novembra.

U pregovore oko postizanja sporazuma veoma su bili uključeni Trampov zet i viši savetnik DŽared Kušner, emerički ambasador u Izraelu David Fridman i predstavnik za Bliski istok Avi Berković, kao i američki državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert o Brajen.

- Ovaj istorijski diplomatski proboj doprineće miru na Bliskom istoku i predstavlja testament diplomatiji i viziji trojice lidera i hrabrosti UAE i Izraela da pokrenu novi put koji će otvoriti vrata velikom potencijalu regiona - navodi se u saopštenju Bele kuće.

Sporazum predviđa i da se muslimanima omogući veći pristup džamiji Al-Aksa u Starom gradu Jerusalimu, kao i da lete iz Abu Dabija u Tel Aviv, a sa druge strane UAE i Izrael će proširiti i ubrzati saradnju u pogledu lečenja i razvoja vakcine protiv novog korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)