NAUČNICI ISPITIVALI EFIKASNOST 14 VRSTI MASKI: Evo šta je ubedljivo najdelotvornije, a šta pruža najgoru zaštitu (FOTO+VIDEO)

Novosti online

12. 08. 2020. u 11:10

NAUČNICI sa Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini analizirali su 14 vrsti maski ne bi li utvrdili koja je najefikasnija, a koja pruža najmanju zaštitu od korona na virusa.

НАУЧНИЦИ ИСПИТИВАЛИ ЕФИКАСНОСТ 14 ВРСТИ МАСКИ: Ево шта је убедљиво најделотворније, а шта пружа најгору заштиту (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Na slici vidite vrste maski koje su testirane, a one su: troslojna hiruška maska, maska N95 sa ventilom za vazduh, šivena maska, dvoslojna polipropilenska maska, maska od dva sloja pamuka i jednog sloja polipropilena, jednoslona Maksima AT maska, dvoslojna pamučna maska sa naborom, dvoslojna pamučna maska bez nabora, još jedan tip dvoslojne pamučne maske sa naborom, jednoslojna pamučna maska sa naborom, dvoslojna pamučna maska sa naborima (još jedan tip), N95 bez ventila za vazduh.

Istraživanje je pokazalo da su najefikasnije N95 maske koje sprečavaju prodor respiratornih kapljica tokom govora, piše "Miror". Druge po efikasnosti su troslojne hiruške maske i platnene maske koje se mogu napraviti i kod kuće.

Najgoru zaštitu daje šal od fabričkog materijala koji se postavlja oko vrata i lica, slede šivene maske i bandana.

Kako je rekao naučnik Martin Fišer, izmeren je veći broj čestica virusa kada su se nosili šalovi od materijala nalik vuni nego u situacijama kada nije bilo ove zaštite.

Za istraživanje je korišćena crna kutija sa laserom i kamera mobilnog telefona. Učesnici studije govorili su u pravcu lasera dok bi kamera beležila kapljice čija bi se količina merila računarskim algoritmom.

Foto: Duke university

Fišer je napomenuo da je veoma pozitivno to što se dokazala efikasnost pamučnih maski koje ljudi mogu sami da naprave, a ukazao je i na mogućnost da proizvođači maski na jednostavan način testiraju maske pre procesa proizvodnje.

(Blic žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve