OPREZNO SA PLATNENIM MASKAMA: Volimo da ih koristimo više od hirurških, ali zbog jedne sitnice mogu biti veoma opasne!

Novosti online

05. 08. 2020. u 07:57

MNOGI se umesto jednokratnih maski odlučuju sa platnene, koje se koriste više puta.

ОПРЕЗНО СА ПЛАТНЕНИМ МАСКАМА: Волимо да их користимо више од хируршких, али због једне ситнице могу бити веома опасне!

Foto: Novosti arhiva

Ima mnogo prednosti u njima - bolje su za okolinu, praktične i mogu da izgledaju onako kako vi želite. Međutim, postoji jedna sitnica u vezi sa njima na koju mnogi zaboravljaju.

Naime, morate da ih perete svakog dana. Ako to ne radite, rizikujete ozbiljne posledice na koži u vidu akni koje su već dobile nadimak "maskne". U tako vlažnom i toplom okruženju bakterije na vašoj koži prosto bujaju, a da biste izbegli "maskne", morate da perete masku redovno.

"Maskne" su još i najmanji problem. Ako ih ne održavate kako treba, neće biti efikasne u sprečavanju virusa da uđe u vaše telo.

- Ako istu masku koristite više dana zaredom, na njoj se zadržavaju virusi i bakterije i tako ona gubi efikasnost. Maske mogu da se peru i u mašini i na ruke, toplom vodom. Kada je stavljate i skidate, držite je samo za lastiš i ne dodirujte oči, usta i uši. Nakon što je skinete, detaljno operite ruke. Takođe, imajte na umu da i platnene maske imaju rok trajanja. Ako vidite da je materijal pohaban ili izbledeo, bacite je - kaže dr Lusi Glensi za "Metro.co.uk".

(Blic žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (12)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!