POJAČANE MERE ZAŠTITE ZBOG KORONE: Maske obavezne i na plaži, u Evropi se uvode ŠOKANTNO VISOKE kazne

G. ČVOROVIĆ, dopisnik "Novosti" iz Pariza

02. 08. 2020. u 23:12

NOŠENjE maske i na otvorenom sve više postaje pravilo u Evropi.

ПОЈАЧАНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ ЗБОГ КОРОНЕ: Маске обавезне и на плажи, у Европи се уводе ШОКАНТНО ВИСОКЕ казне

Foto: Tanjug/AP

U zatvorenim prostorima praktično su postale sastavni deo svakodnevice. Na početku pandemije insistiralo se na tome da "maske nisu korisne". Ispostavilo se kasnije da su mnoge zemlje u zapadnoj Evropi kuburile sa zalihama, i da je to, zapravo, bio pravi razlog za ovaj "savet".

U međuvremenu, mnogo toga se promenilo. Danas su maske obavezne u gradskom prevozu, restoranima, tržnim centrima... Ali, sve ih više traže i na otvorenim pijacama, stadionima, pa čak i na plažama ili na gradskim ulicama, u regionima gde je cirkulacija virusa naročito aktivna, a fluktuacija stanovništva velika.

Čak je i francuski predsednik Emanuel Makron savetovao građanima da masku nose napolju kad god to mogu. Ministar zdravlja Olivije Veran je u petak saopštio da prefekti u regionima sada mogu autonomno da propisuju ovu meru.

Vlasti više francuskih mesta uveli su uvakvu obavezu.

Vlasnici restorana i prodavnica opominju goste i nude im maske, zahtevajući da ih nose, iz straha da vlasti ponovo ne pribegnu meri karantina, što bi bilo pogubno za njihove profesije.

 
1.000 evra iznosi kazna za nenošenje maske u Italiji
 

Belgija je otišla korak dalje i naredila nošenje maske napolju svugde gde je velika koncentracija ljudi. Slično je i u Kataloniji. U Belgiji, maske moraju da se nose čitavom dužinom obale, na šetalištima iznad plaža!

U Španiji, Portugaliji, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Belgiji i Francuskoj maska je obavezna u najvećem broju zatvorenih mesta. Kazna u Francuskoj iznosi 135 evra. Za nenošenje maske napolju u ovoj zemlji, tamo gde je to obavezno, kazna je 38 evra. Italijani su u određenim delovima zemlje ovu kaznu podigli na čak 1.000 evra!

Pravila su, i dalje, šarolika. U Holandiji maska je obavezna samo u prevoznim sredstvima, u Škotskoj i Velikoj Britaniji i u tržnim centrima. U nordijskim i baltičkim zemljama i na Islandu, situacija je opuštenija. U Finskoj, Švedskoj, Danskoj i Estoniji nošenje maske je samo preporučeno, dok ih u Norveškoj zahtevaju jedino avionske kompanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!