ŽELE MILIJARDU DOZA: Dvadeset država zatražilo od Rusije prvu svetsku vakcinu protiv korone

Novosti online

11. 08. 2020. u 20:45

ЖЕЛЕ МИЛИЈАРДУ ДОЗА: Двадесет држава затражило од Русије прву светску вакцину против короне

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

UKUPNO 20 država od Latinske Amerike, preko Bliskog Istoka, do Azije, zatražilo je od Rusije da im isporuči prvu svetsku vakcinu protiv virusa korona - Sputnjik V.

Prva vakcina protiv virusa korona koja je registrovana u svetu je ona napravljena u Rusiji. Registraciju vakcine potvrdio je i ruski predsednik Vladimir Putin, koji je naveo i da je njegova ćerka primila tu vakcinu.

Kiril Dimitrijev, direktor Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF), objasnio je da su već dobili narudžbe za milijardu doza vakcine, prenosi RT.

- Zajedno sa stranim partnerima, spremni smo da proizvedemo više od 500 miliona doza vakcine godišnje - rekao je Dimitrijev. Dodao je da će vakcine koje se proizvode u Rusiji biti korišćene u samoj zemlji, dok će one koje proizvode strani partneri, biti raspoložive za druge zemlje.

Dimitrijev je dodao da RDIF takođe radi na programu humanitarne pomoći za zemlje u razvoju, čiji je cilj da vakcina protiv virusa korona bude dostupna i državama koje ne mogu da je kupe ili da naprave svoju vakcinu.

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Objašnjavajući da je vakcinacija akutni problem u najsiromašnijim zemljama, Dimitrijev je rekao da RDIF veruje kako „ljudima širom sveta vakcine treba da budu jednako dostupne, bez obzira na finansijsku situaciju“.

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da je u Rusiji registrovana prva svetska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik V“, čija masovna proizvodnja uskoro treba da počne i trebalo bi da bude javno dostupna od januara.

Iako je već registrovana, vakcina će proći kroz još kliničkih ispitivanja u Rusiji i na Bliskom Istoku.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mika

11.08.2020. 22:10

Gradjani tih 20 drzava ce biti zamorcici jer se o vakcini ne zna puno. Samo za testiranje mora da prodje nekoliko meseci da bise utvrdila da je pouzdana.

aco

11.08.2020. 22:32

@Mika - Zamorac procitaj pa komentarisi.Ta vakcina se ispituje vec mesecima.Bravo za ruse , duse pravoslavne koje bi svima da pomognu a ne kao ameri(Bill Gates prvo ce bogati dobiti a siromasni sacekati)????

Sale

12.08.2020. 11:07

Pa ljudi bre, čekajte malo! Pa kako ćemo sad sa Bilom, koji je potplatio, pardon, donirao deset milijardi SZO da bi se znalo da je njegovo najbolje na svetu? Pa kako će bedni čovek sad sve te pare i profit pride da vrati?