ROGOZIN O MASKOVIM SATELITIMA: Pravi naručilac je Pentagon, vrhunska komunikacija za američke specijalce

Novosti online

10. 08. 2020. u 14:31

РОГОЗИН О МАСКОВИМ САТЕЛИТИМА: Прави наручилац је Пентагон, врхунска комуникација за америчке специјалце

Foto: Depozit fotos

PENTAGON je pravi naručilac satelitskog sistema u niskoj orbiti „Starlink“, koji je rasporedila kompanija Ilona Maska „Spejs iks“, sistem će američkim specijalnim snagama omogućiti komunikaciju u bilo kojoj tački sveta, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

- Šta znači izjava kolega iz Sjedinjenih Američkih Država da oni ovu nisko-orbitalnu grupu ("Starlink") prave kako bi obezbedili četiri odsto Zemljine teritorije koja nije obuhvaćena zemaljskim internetom? Znači, zbog četiri odsto oni troše milijarde dolara da bi razmestili taj sistem? Potpuna glupost - rekao je Rogozin za program "Lične veze" na Jutjubu.

Rogozin je istakao da Pentagon upravo i pravi sistem koji će njegovim specijalnim snagama omogućiti stalnu komunikaciju u bilo kom delu operacije i obezbeđivati rad bespilotnih sistema – kopnenih i vazdušnih.

- To može da prođe samo kod diletanata – taj entuzijazam, farmerke, Mask itd. Za nas je to, u principu, prilično grabežljiva, pametna, moćna, visokotehnološka američka politika, koja koristi sav taj entuzijazam da, pre svega, promoviše svoje vojne interese - istakao je Rogozin.

"Starlink" je satelitska mreža nove generacije koja može da omogući širokopojasni pristup internetu stanovnicima Zemlje. Realizacija projekta počela je u februaru 2018. godine. Planirano je da se lansira oko 42 hiljade satelita (do danas je u orbitu lansirano oko 600). Kompanija "Spejs iks" procenila je da će troškovi projekta iznositi 10 milijardi dolara.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

djordje

10.08.2020. 15:10

dobijam klaustrofobiju samo kad pomislim na toliki broj satelita!!? i svi konstantno zrace wifi? pa nije zivot samo facebook i slicno, sta je sa EKOLOGIJOM I SLICNO ,ZNACI HUMANIZAM JE U PROGONU OD STRANE FASISTA I TEHNOKRATA.