DA LI ĆE SE KUPATI U PLAVOJ GROBNICI? Grci postavili ležaljke kod spomenika stradalim srpskim herojima (FOTO)

Novosti online

09. 08. 2020. u 14:05

ДА ЛИ ЋЕ СЕ КУПАТИ У ПЛАВОЈ ГРОБНИЦИ? Грци поставили лежаљке код споменика страдалим српским херојима (ФОТО)

Foto: Igor Marinković

OPŠTINA centralnog Krfa postavila je na ostrvu Vido, na kome se nalazi mauzolej posvećen Srbima stradalim u Prvom svetskom ratu, besplatne ležaljke i suncobrane za turiste.

Ležaljke su postavljene pre dva dana odlukom opštinskih vlasti da u okviru akcije čišćenja ostrva, a koju je naložio gradski odbornik Spiros Nerancis, objavio je grčki portal Enimerosi.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjeno je 2.764 srpskih vojnika.

Veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva, u "Plavoj grobnici".

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

hrile

09.08.2020. 15:04

I, šta je problem? Ljudi na svojoj teritoriji razvijaju turizam. Šta bi mi? Posle 102 godine, mislim da je bilo dovoljno respekta sa nihove strane. Ako nekome to smeta, neka refundira gubitke od neiskorišćenih resursa Grčkoj i mirna Bačka.

hrile

09.08.2020. 20:30

@Pera - @Pera - Prvo, to je van objekta u kome se nalaze grobovi i drugo nismo mi njih zadužili pa da nam poklanjaju ostrvo, nego oni nas jer su nas primili i negovali do oporavka i povratka u Srbiju. I jedini su, za razliku od svih ostalih stvarno voleli Srbe. Ostalim velikim prijateljima i saveznicima smo služili kao topovsko meso, ma šta oni tada pričali o nama.

Najtužnije mesto za Srbe

10.08.2020. 17:44

@hrile - Hrile@ Не знаш Хриле размере те теагедије! То море поред острва смрти за нас је Плава гробница а за Грке Света вода! Знају и они да су ту кости 8000 српских младића и 8000 душа којима сви Срби света треба да држе вечито опело. То је место туге и Грци то сигурно неће дозволити!

Nena

16.08.2020. 11:44

Hrile, za saveznike svi znamo. Medjutim zaduzili je vrlo progresan termin za zajednicku borbu. Prvi oni nisu tako razmišljali ni blizu. Zaduzili, oduzili. Ovim su pijunuli sebe, svoju istoriju, nacela, nije to privatno pitanje Srbije. Pitanje je i njihivog nacionalnog identiteta i onog na cemu počiva. Interes preduzetnika je na drugom tasu, vrlo tuzno kad je to jace od svega.