KOLIKO JE LJUDI UMRLO U ŠPANIJI: Zvanične brojke manje od stvarnih podataka?!

Tanjug

26. 07. 2020. u 20:19

STVARNI broj osoba preminulih od KOVID-19 u Španiji mogao bi da bude za skoro 60 odsto veći od zvaničnih 28.432, sudeći prema istraživanju koje je objavio "El pais".

КОЛИКО ЈЕ ЉУДИ УМРЛО У ШПАНИЈИ: Званичне бројке мање од стварних података?!

Foto: ARhiva VN

U Španiji u zvaničan broj preminulih od KOVID-19 su uključeni samo oni pacijenti kod kojih je ova bolest formalno potvrđena testiranjem, ali ne i oni slučajevi za koje se sumnja da su bili zaraženi koronom, ali koji nikada nisu bili testirani.

Mali obim sprovedenih testova na korona virus, posebno po izbijanju pandemije, znači da bi zvanične brojke mogle da budu manje od stvarnih podataka.

Uzimajući u obzir statistiku po regionima za sve slučajeve za koje se sumnja ili je potvrđeno da su preminuli od korona virusa, "El pais" je došao do cifre od 44.868 koja bi mogla da predstavlja stvaran broj osoba koje su preminule od posledica COVID-19. Ukoliko bi se pokazalo da su ovi podaci tačni, to bi značilo da bi Španija mogla da se nađe na drugom mesto po broju preminulih od korone u Evropi, iza Velike Britanije.

Cifre koje je izneo "El pais" se otprilike poklapaju sa podacima Nacionalnog epidemiološkog centra i Nacionalnog centra za statistiku, koji detektuje uvećanje stope smrtnosti poređenjem broja smrtnih slučajeva širom zemlje sa prosekom.

Iz španskog ministarstva zdravlja nisu bili odmah dostupni za komentar povodom ovih podataka, prenela je agencija Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)