POČAST ZA MEDICINARE: Skromna ceremonija povodom Dana Francuske Republike

G. ČVOROVIĆ

sreda, 15. 07. 2020. u 00:15

ПОЧАСТ ЗА МЕДИЦИНАРЕ: Скромна церемонија поводом Дана Француске Републике

Skromno Predsednik Makron Foto AP

UMESTO najveće vojne parade na zapadu na Jelisejskim poljima u Parizu povodom Dana Francuske Republike.

Jučerašnja ceremonija na Konkordu bila je, zbog epidemije virusa korona, skromnija, uz distancu, bez mnogobrojne publike i rukovanja. Parada je bila posvećena Šarlu de Golu, dok je istovremeno odat omaž zdravstvenim radnicima. Posebni gosti bili su direktor SZO Gebrejesus i ministri zdravlja Nemačke, Luksemburga, Švajcarske i Austrije, zemalja koje su primile na lečenje francuske građane.

Ovoga puta, nije bilo tradicionalnog defilea trupa niz Jelisejska polja. Sve se skoncentrisalo oko Obeliska na Trgu Konkord, sa smanjenim brojem predstavnika svih rodova vojske koja ovih dana učestvuje u spasavanju života.

Emotivno je bilo na kraju, kada su se uz vojne lekare pojavili i civilni zdravstveni radnici, a sve je tačno u podne završeno "Marseljezom", dugim aplauzom i suzama nekih od spasilaca nacije u belim mantilima.

Dan ranije, ministar zdravlja Olivije Veran je najavio povećanje plata medicinskim tehničarima, za 183 evra. Za ovu meru biće izdvojeno 7,6 milijardi evra godišnje.

Predsednik Makron je preporučio građanima da nose maske svuda i uvek, najavivši mogućnost da od 1. avgusta one budu obavezne. Francuski lider je poručio i da ne bi, kada bi bio pozitivan na virus, uzeo hlorokin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

mihailo

15.07.2020. 11:25

Za prisutne parada je bila uglavnom dosadna ali za gledaoce kraj televizora je bila atraktivna i dinamična. Osmišljena i precizno realizovana u sekund. Superiorna demonstracija tv tehnike u svakom momentu a pritom bivajuči maksimalno diskretna ali koja je hvatala u letu sitne gafove kako među onima koji su defilovali tako i onih na tribini i to celom događaju dalo ljudsku dimenziju i to u momentu korone koja zahteva distanciranje i hladniji odnos... Fantastična Tv realizacija koja se mogla videti i u Beogradu u direktnom prenosu na francuskom TV 5 kanalu.