DOK POSTOJI, SVETA SOFIJA ĆE SIJATI KAO HRIŠĆANSKI SIMBOL: Reakcije na odluku da vizantijska svetinja opet postane džamija

D. Matović

11. 07. 2020. u 19:00 >> 23:17

DRŽAVNI savet, odnosno Vrhovni upravni sud Turske je još 2. jula zaključio da za pretvaranje Aja Sofije u džamiju, odnosno za poništavanje Ataturkovog ukaza kojim je ona dobila status muzeja, nema pravnih prepreka i da je za to dovoljan predsednički ukaz.

ДОК ПОСТОЈИ, СВЕТА СОФИЈА ЋЕ СИЈАТИ КАО ХРИШЋАНСКИ СИМБОЛ: Реакције на одлуку да византијска светиња опет постане џамија

Foto: arhiva Novosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u svojoj partiji, a i široj javnosti najavio da će drevna Justinijanova bogomolja od 10. jula ponovo biti "Alahova kuća", a da će namaz u njoj biti klanjan od 15. jula.

Ranije se turski predsednik obazirao na reagovanja iz inostranstva, pre svega sa Zapada, pa je u vezi sa pretvaranjem najčuvenije carigradske hrišćanske bogomolje u džamiju oklevao i taktizirao. Danas se očigledno više ne obazire, čak bi se moglo reći da se inati sa SAD i državama EU, a sa Grčkom je Turska u ovom trenutku gotovo na ivici otvorenog sukoba.

Ovako je profesor dr Darko Tanasković, islamolog, nekadašnji ambasador Srbije pri Unesko, za "Novosti" prokomentarisao odluku Državnog saveta Turske koji je u petak poništio odluku iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u muzej. Time je, zapravo, poništena i odluka osnivača savremene turske Kemala Ataturka, pa Sveta Sofija ponovo ponovo može da se koristi kao džamija.

UPOZORENjE UNEKSA

PROTIV promene statusa Aja Sofije izjasnio se američki državni sekretar Majk Pompeo, kao i Ruska pravoslavna crkva. Državna duma Rusije sastavila je apel Velikoj narodnoj skupštini Turske u vezi sa tim. Ovaj potez je izazvao zabrinutost među zvaničnicima Grčke, kao i među pravoslavnim sveštenstvom. I Agencija Ujedinjenih nacija upozorila je Tursku da ne pretvara Aja Sofiju u džamiju. Unesko je saopštio da je Aja Sofija, koju je ova agencija stavila na listu svetskog nasleđa, deo "istorijskih oblasti Istanbula" kao muzej, a ova odrednica sa sobom nosi i određene pravne obaveze

- Učinjen je odavno planirani, važan simbolički korak na putu neoosmanističkog projekta vraćanja turskog društva striktnijem pridržavanju islamskih vrednosti, od kojeg Erdogan ne odustaje - kazao je Tanasković. - To je, naravno, u civilizacijskom smislu, pogotovo sa hrišćanske i sekularne tačke gledišta, retrogradno i provokativno, ali je za većinu muslimana, premda ne i sve, dobrodošlo vraćanje u poredak stvari koji oni smatraju normalnim.

- Onoliko koliko je Ataturk, raznim merama, vodio Tursku u pravcu normalnog dijaloga sa Evropom i Bliskim istokom, toliko sada izgleda da se vozi u rikverc. U arhitektonskom i kulturološkom smislu Muzej Svete Sofije je, koliko znam, centralni entitet pod kojim su i drugi tragovi vizantijske istorije i kulture u Istanbulu.

Profesor dr Aleksandar Kadijević, istoričar arhitekture odluku Turske smatra kultorološki neprihvatljivom i društveno regresivnom:

Prof. dr Darko Tanasković Foto D. Dozet

 
- Veliki emancipator Ataturk je Aja Sofiju pretvorio u muzej i šteta je što se sada to preinačava. Iako je vekovima bila islamska bogomolja, u evropskoj i svetskoj kulturi ostala je simbol imperijalne veličine Vizantije. Dok postoji, Sveta Sofija će sijati kao hrišćanski simbol, temeljna tradicijska ikona istočnog hrišćanstva. Nadam se da će služba zaštite u Istanbulu voditi računa o njenim izvornim vrednostima i da će pripadnici islamske zajednice poštovati hrišćanske slojeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (53)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024