MINISTARSTVO ODBANE RUSIJE O NOVOJ VAKCINI PROTIV KOVIDA 19: Priimećeno formiranje imunog odgovora kod dobrovoljaca

Novosti online

13. 07. 2020. u 15:55

МИНИСТАРСТВО ОДБАНЕ РУСИЈЕ О НОВОЈ ВАКЦИНИ ПРОТИВ КОВИДА 19: Приимећено формирање имуног одговора код добровољаца

Foto: EPA

ISPITIVANjA vakcine protiv virusa korona teče bez ikakvog pokušaja skraćivanja vremena istraživanja i potpuno u skladu sa metodologijom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- U Ministarstvu odbrane Rusije ispitivanja vakcine na dobrovoljcima, da bi se izbegli kasniji rizici njene primene, sprovode se u potpunosti u skladu sa važećim zakonom i naučnom metodologijom, bez ikakvog pokušaja da se smanje rokovi ispitivanja - navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi će 42. dana nakon prve vakcinacije dobrovoljci morati da se vrate u bolnicu na jedan dan kako bi prošli završni lekarski pregled i dijagnozu, kao i pripremu svih potrebnih dokumenata.

- Efikasnost i specifičnost razvoja imunog odgovora konačno će biti procenjeni na osnovu rezultata analize. Trenutno dostupni podaci koji su dobili stručnjaci Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju ‘Gamalei’ ukazuju na formiranje imunog odgovora kod dobrovoljaca nakon primanja vakcine protiv virusa korona kovid 19 - dodaje Ministarstvo.

Klinička ispitivanja su počela 18. juna. Vakcinu je proizveo istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije „Gamalej“.

Prva grupa dobrovoljaca biće otpuštena već 20. jula.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)