Pupovac u vladi Plenkovića: Ubrzano se sklapaju kockice u hrvatskoj postizbornoj kombinatorici

J. Kerbler

07. 07. 2020. u 08:49

POSLE trijumfa na hrvatskim parlamentarnim izborima Andrej Plenković je već obavio razgovore sa mogućim koalicionim partnerima, među kojima je i Milorad Pupovac kao predstavnik Srba i jedan od osam manjinskih poslanika koji su se svrstali uz pobednika nedeljnog političkog sučeljavanja.

Пуповац у влади Пленковића: Убрзано се склапају коцкице у хрватској постизборној комбинаторици

Foto: Novosti arhiva

Plenkoviću podršku pružaju i jedan poslanik iz redova Hrvatske narodne stranke i sa još jednim mandatom Reformista, on će bez problema doći do neophodnih 76 ruku u parlamentu i pre nego što mu zvanično predsednik države Zoran Milanović poveri mandat za sastav nove vlade. U igri za sastav nove koalicije je i Istarski demokratski savez, ali formalno Plenković je već juče, lako i jednostavno, sastavio novu vladu koja bi trebalo da bude mnogo čvršća od dosadašnje.

"ZANIMLjIVA" IMENA

U SABORU OD "zanimljivih" imena u Sabor su ušli i Katarina Peović iz Radničke fronte, najtvrđa hrvatska levičarka, glumac Vili Matula, Škorina sestra Vesna Vučemilović, a najviše preferencijalnih glasova na izborima je dobio dr Vili Beroš, ministar zdravstva koji vodi štab protiv korone. Sa liste Domovinskog pokreta u Saboru je i Karolina Vidović, novinarka koja je zbog izjava o Jasenovcu bila skinuta sa HRT-a, kao i komičar Davor Drete.

- U ovom času ne razmišljamo o novoj vladi, nego o našim rezultatima - kazao je za "Novosti" Milorad Pupovac, koji je sazvao sednicu stranačkog vrha SDSS-a za danas. - Treba videti i što, rezultat ovih izbora donosi političkom životu. Pre svega treba očuvati demokratske vrednosti. Glavno je da u Hrvatskoj ne dođe do političkog avanturizma.

Inače, osim Pupovca u Saboru su kao srpski predstavnici i Boris Milošević i Dragana Jecko.

Posle dogovora sa Plenkovićem, položaj Milorada Pupovca, lidera Srba u Hrvatskoj, biće znatno ojačan, kao i manevarski prostor da se ozbiljnije započne sa rešavanjem problema koji muče srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Pupovac bi mogao pokrenuti i inicijativu da započnu razgovori između Hrvatske i Srbije, koji su garant za mir i stabilnost u ovom delu Evrope.

Sa druge strane HDZ bi imao znatno veću legitimnost kao stranka koja se zalaže za jačanje demokratije, što je najavio i Plenković.

- Hrvatskoj trebaju rešenja za ekonomiju, zdravstvenu krizu, ali i jačanje ljudskih i manjinskih prava - naglasio je premijer u izbornoj noći.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

HDZ još od Tuđmana nije ostvario ovako veliku pobedu, a ukupno je pobedila i desna opcija. Uz HDZ, Most i Domovinski pokret, desnica je dobila 90 mandata u parlamentu, dok je levica osvojila svega 50.

Nakon katastrofalnog poraza Davor Bernardić povukao se sa mesta predsednika SDP-a, kojeg će do stranačkih izbora voditi potpredsednik stranke Zlatko Komadina.

Očekuje se da će se u bliskoj budućnosti raspršiti i šaroliko društvo okupljeno oko Domovinskog pokreta, jer je Miroslav Škoro po drugi put gubitnik. Nije uspeo da postane nezaobilazni igrač u sastavu nove vlade, jer Plenković sada može bez njega.

Foto: Novosti arhiva

Andrej Plenković

Veliko iznenađenje izbora su Most i pokret "Možemo", levo-zelena koalicija stranaka koje donedavno nisu ni postojale. U njihovim su redovima Rada Borić, koju je u spotu podržala Džejn Fonda povikom "Go, Rada", te mladi aktivisti iz građanskih udruženja, ali i frontmen "Hladnog piva" Mile Kekin, po struci profesor nemačkog i engleskog.

Kako sada stoje stvari, novi Sabor mogao bi da bude konstituisan već do kraja jula. Nakon Ive Sanadera samo je Andreju Plenkoviću uspelo da dobije drugi mandat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri