Sve više rampi kroz otvorenu Evropsku uniju: Niko ne zna šta ga čeka ako krene na put

Goran Čvorović

16. 06. 2020. u 19:30 >> 19:36

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA Zaustavljanje, pa puštanje srpskih turista na granici s Grčkom nije, nažalost, ništa neobično, ako se pogleda čitavo zamešateljstvo koje trenutno vlada unutar same EU.

Све више рампи кроз отворену Европску унију: Нико не зна шта га чека ако крене на пут

Foto: Novosti arhiva

Iako je Brisel očekivao uniformisana pravila od 15. juna za unutrašnje granice i 1. jula za spoljne prelaske, danas praktično niko ne zna šta ga čeka. Nekada se gleda pasoš, nekada region, negde žitelji Zapadnog Balkana čak bolje prolaze od stanovnika EU.

Kada bi državljanin Srbije sa boravkom u Francuskoj, na primer, krenuo automobilom iz Pariza za Beograd, ne zna dokle bi mogao da stigne. Građani Srbije bi, normalno, na putu iz francuske prestonice, mogli da prođu tranzit kroz Nemačku, Austriju i Mađarsku, iako se spoljne granice zvanično otvaraju tek 1. jula. Mnogi su autobusima tako već prošli. Kroz Mađarsku, iako je u "šengenu", mogu, čak, slobodno da putuju. S druge strane, Mađarska je Francusku stavila na crnu listu. Pitanje je da li će carinici putnika procenjivati po pasošu ili registarskim tablicama, odnosno mestu boravka? Drugim rečima, sa pasošem Srbije bi možda mogao da prođe, ali možda ne s francuskim boravkom.

Takvih "izuzetaka" ima tušta i tma. Trenutno, svi srpski državljani s boravkom u nekoj od zemalja članica EU imaju protok kroz "šengen", ali sa posebnim pravilima koja važe za svaku zemlju. Ostali moraju da čekaju 1. jul, osim za Mađarsku i Bugarsku, ne računajući najnoviji grčki primer.

Unutar EU, na crnoj listi najčešće su žitelji Velike Britanije i Švedske. Austrija je na ovaj spisak pridodala Španiju i Portugaliju, ali i Italijane iz Lombardije. Mađari, još i Holandiju i Italiju. Italija je među prvima otvorila granice, još 3. juna, ali je ironija sudbine htela da mnoge članice EU i dalje drže specifične restrikcije prema ovoj zemlji snažno pogođenoj epidemijom.

Postoje, u celoj ovoj zbrci, i oni koji se nikada nisu zatvarali. Švedska je izabrala opciju kolektivnog imuniteta i drži svoje granice non-stop otvorenim, za sve namernike. A Poljska je preduhitrila zvanični datum i već od subote otvorila svoje granice za građane EU.

Luksemburg, zbog svoje geografske specifičnosti, sa veoma velikim brojem zaposlenih iz susednih zemalja, dozvoljavao je i tokom izolacije slobodan protok radne snage.

Od 10. juna, Slovačka je slobodna za pristup žitelja 19 zemalja. S druge strane, Rumunija i dalje ostaje izolovana. Trenutno mogu da uđu jedino rumunski državljani ili oni koji imaju bliskog rođaka Rumuna. Španija, koja je veoma pogođena kovidom, ne dozvoljava ulazak sve do 1. jula. Izuzetak je desetak hiljada nemačkih turista. Isti datum važi i za Portugaliju, kada će se delimično otvoriti i Malta. Danska dozvoljava samo ulazak turistima iz Nemačke, Norveške i sa Islanda, uz određene uslove.

Prilikom ulaska u Slovačku, žitelji Francuske će, na primer, morati da prilože negativan test, ne stariji od 4 dana. U Češku, zasad, neće moći da uđu. Nemci su poručili da će, i pored slobodnog prolaza, kontrole na njihovim granicama, zbog pandemije, ostati. Francuzi, s druge strane Rajne, primenjuju princip reciprociteta za sve članice EU. Tako su obavezni dvonedeljni karantin, uz žaljenje, uveli za Britance, posle identične odluke službenog Londona. Isto važi i za Irsku.

Finska takođe filtrira ulaz. Estonija, Letonija i Litvanija su odavno omogućile slobodnu međusobnu cirkulaciju, dok se za ostale procenjuje stopa zaraženosti. U Letoniju i Estoniju mogu da uđu državljani onih zemalja gde ima manje od 15 inficiranih na 100.000 stanovnika, a u Litvaniju s manje od 25.

Van EU, Norveška je od 15. juna otvorila granice samo za nordijske zemlje, ali ne i za Švedsku. Švajcarska od 15. juna dozvoljava ulazak svima iz EU, Šengena i Velike Britanije. Za ulazak na Island potreban je negativan test, ili odlazak u dvonedeljni karantin.

TRANZIT KROZ DEŽELU NIJE PROBLEM

DOK Slovenija šalje oko 1.000 dodatnih policajaca na granice kako bi se zaštitila od ilegalne imigracije, ulazak u zemlju za sve građane koji nisu državljani zemalja članica EU je strogo regulisan. Treba navesti razlog ulaska u Sloveniju i mesto boravišta, te očekivani datum kada se zemlja napušta. Kada je reč o tranzitu problema nema ni sa ulaskom i prolaskom kroz Sloveniju i Hrvatsku.

ULAZAK SAMO SA REZERVACIJOM

DA bi državljani Srbije ušli u Hrvatsku moraju pre svega da dokažu razlog putovanja, što može biti poslovni, privatni ili turistički. Ako poseduju nekretnine u Hrvatskoj, ulazak će biti jednostavan, a ako je razlog dolaska privatni, recimo na sahranu, moraće da prilože dokumentaciju. Na graničnom prelazu građani Srbije treba da ispune formular u kojem će navesti adresu boravka i detalje oko putovanja, kao i datum kada će napustiti Hrvatsku.

Ako je razlog putovanja posao, onda državljani Srbije treba da imaju poziv kompanije ili neki dokument koji ukazuje koji je razlog dolaska, a takođe će morati navesti gde će boraviti i kada će napustiti Hrvatsku. Za turistička putovanja treba dokaz o rezervaciji smeštaja. Ako se ne poseduje potrebna dokumentacija moguće je na mejl uzg.covid@mup.hr navesti razlog dolaska i u najkraćem mogućem roku stići će odgovor sa detaljima šta treba uraditi da se uđe u Hrvatsku.

Državljanima Srbije produžena je zabrana ulaska na teritoriju Hrvatske bez posebnih razloga do 1. jula. (J. K.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju