LAVROV: BRIKS pravi pauzu u primanju novih članica

Novosti online

25. 06. 2024. u 22:31

ZEMLjE BRIKS-a su velikom većinom odlučile da naprave pauzu po pitanju pristupanja novih članica, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa predsednicom Saveta Republike (gornjeg doma) Narodne skupštine Belorusije Natalijom Kočanovom.

ЛАВРОВ: БРИКС прави паузу у примању нових чланица

Foto: Profimedia

„Velikom većinom glasova ‘desetorke’ odlučeno je da se napravi pauza sa novim članicama kako bi se ‘svarile’ pridošlice, koje su udvostručile sastav“, rekao je Lavrov.

On je dodao da se paralelno pripremaju kategorije partnerskih zemalja, što je korak do punopravnog članstva.

„Obavezno ćemo promovisati naše beloruske prijatelje, kao i niz drugih istomišljenika“, naglasio je Lavrov, koji je boravio u zvaničnoj poseti Minsku od 24. do 25. juna.

Sastanak ministara spoljnih poslova BRIKS-a održan je u Nižnjem Novgorodu od 10. do 11. juna. To je bio prvi sastanak šefova diplomatija zemalja BRIKS-a nakon proširenja asocijacije. U avgustu 2023. godine u grupu BRIKS pozvano je šest novih članica, uključujući Argentinu, ali je ona krajem decembra odustala od pridruživanja. Pet novih članica – Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija – počelo je sa radom u BRIKS-u 1. januara.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sredozemno more u Egiptu na kakvo niste navikli! 8 dana već od 560€ All Inclusive