"NATO SPREMA PLAN" Zapadni mediji: Alijansa radi na kopnenim koridorima za prebacivanje američke vojske u Evropu u slučaju rata protiv Rusije

Novosti online

04. 06. 2024. u 11:49

ZEMLjE NATO-a rade na „kopnenim koridorima“ u cilju brzog prebacivanja američkih snaga u Evropu u slučaju direktnog sukoba sa Rusijom, objavio je britanski list „Telegraf“, pozivajući se na izvore.

НАТО СПРЕМА ПЛАН Западни медији: Алијанса ради на копненим коридорима за пребацивање америчке војске у Европу у случају рата против Русије

Foto: Tanjug/AP

- NATO radi na mnogobrojnim ‘kopnenim koridorima’ kako bi brzo prebacio američke vojnike i oklopnu tehniku na liniju fronta u slučaju velikog kopnenog rata protiv Rusije u Evropi - piše list.

Prema rečima izvora lista, pretpostavlja se da će se američka vojska iskrcati u jednoj od pet odranije određenih luka i da će se dalje kretati pripremljenim logističkim putevima.

„Telegraf“ takođe ističe da aktuelni planovi NATO-a predviđaju iskrcavanje američkih snaga u Holandiji, odakle će železnicom biti prebačeni preko Nemačke u Poljsku. U Alijansi, međutim, takođe planiraju da angažuju luke u Norveškoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Švedskoj, Finskoj i baltičkim zemljama.

Naglašava se da u okviru formiranih transportnih koridora vojska može da se kreće bez „uobičajenih nametnutih ograničenja“.

Kako je „Telegrafu“ saopštio šef Združene komande za evropsku logistiku NATO general-potpukovnik Aleksandar Solfrank, iskustvo ukrajinskog sukoba je pokazalo da velike logističke baze, „kao u Iranu i Avganistanu“, više nisu aktuelne, jer bi u slučaju sukoba bile brzo uništene.

Novi plan je pripremljen uz uzimanje u obzir sličnih rizika i predviđa formiranje „stabilnih“ logističkih lanaca, zaključio je Solfrank.

Podsetimo, ranije je i predsednik Rusije Vladimir Putin govorio da izjave o navodnim planovima da posle Ukrajine napadne Evropu predstavljaju potpunu glupost.

Prema njegovim rečima, američki sateliti se „plaše velike, jake Rusije“, iako to rade uzalud, jer Rusija nema agresivne namere, a priče da će Rusija da napadne Poljsku, baltičke zemlje i Češku su gluposti.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA: Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽULIJU ROBERTS NA VIMBLDONU NIKO NIJE PREPOZNAO: Skroz se promenila (FOTO)