BALTIČKE ZEMLJE I POLJSKA: Ako se situacija pogorša, poslaćemo trupe u Ukrajinu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 05. 2024. u 20:12

BALTIČKE zemlje i Poljska upozorile su Nemačku da bi mogle da pošalju trupe u Ukrajinu ako se situacija za Ukrajinu primetno pogorša zato što saveznici nerado isporučuju oružje Kijevu, piše nemački „Špigl“.

БАЛТИЧКЕ ЗЕМЉЕ И ПОЉСКА: Ако се ситуација погорша, послаћемо трупе у Украјину

Foto: Profimedia/Ilustracija

List navodi da su na marginama konferencije o spoljnoj i bezbednosnoj politici u Talinu prošle nedelje predstavnici baltičkih zemalja „upozorili“ Nemačku na posledice njene politike u vezi sa sukobom u Ukrajini.

-Ako Rusima uspe strateški prodor na istoku Ukrajine, jer Zapad nerado pomaže Kijevu, situacija se može naglo pogoršati. U tom slučaju, baltičke zemlje i Poljska neće čekati da se ruske snage rasporede na njihovim granicama, upozoravaju baltički političari – one će same poslati trupe u Ukrajinu, ističe se u članku.

Prema njihovim rečima, na taj način će NATO postati strana u sukobu, a upravo toga se plaše nemački kancelar Olaf Šolc i američki predsednik Džozef Bajden.

Šolc je u nedelju izjavio da se protivi reviziji pravila za upotrebu nemačkog oružja od strane Ukrajine i davanju mogućnosti Kijevu da izvodi napade na rusku teritoriju. Kancelar je ranije više puta naglašavao da Berlin ne želi da sukob Rusije i Ukrajine preraster u sukob između Rusije i NATO-a.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za „Ekonomist“ rekao da Alijansa ne namerava da šalje trupe u Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je retorika Pariza i Londona u vezi sa mogućnošću slanja vojnika u Ukrajinu opasna. U Kremlju su takođe naveli i da su obratili pažnju na Makronove reči da se u Evropi razmatrala tema slanja vojnika, kao i da je Moskvi dobro poznat njegov stav o nanošenju „strateškog poraza“ Rusiji.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)