PAPA FRANJA UPUTIO APEL: Rat je obmana i poraz, mir se postiže kroz bratstvo

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 05. 2024. u 23:00

RAT je obmana, a mir se postiže prepoznavanjem sebe u zajedničkoj ljudskosti, poručio je papa Franja učesnicima Svetskog skupa o ljudskom bratstvu danas u Rimu.

ПАПА ФРАЊА УПУТИО АПЕЛ: Рат је обмана и пораз, мир се постиже кроз братство

Foto Tanjug/AP

On je pozvao učesnike sastanka da postave temelje pokreta koji će reći "ne" ratu i okrenuti se miru.

-Rat je obmana, rat je uvek poraz, kao što se ideja međunarodne bezbednosti zasnovana na odvraćanju straha. To je još jedna obmana. Da bismo garantovali trajni mir, potrebno je da se vratimo prepoznavanju samih sebe u zajedničkoj ljudskosti i stavimo bratstvo u centar života naroda, rekao je papa.

Naglasio je da je to jedini način uz pomoć kojeg će čovečanstvo moći da razvije model suživota koji će osigurati budućnost porodice, prenosi Vatikan njuz.

Papa je istakao da je, kako bi se postigao svetski mir, neophodan mir u srcu i da se ljudi ujedine u verovanju da "život uvek pobeđuje svaki oblik smrti".

Bitno je "razvijati umetnost suživota koja je zaista ljudska", a koja može da postoji samo zahvaljujući saosećanju, napomenuo je papa Franja.

On je pozvao učesnike sastanka da iznesu građanskom društvu "predloge usredsređene na dostojanstvo ljudske ličnosti radi izgradnje dobrih politika, zasnovanih na principu bratstva“.

Svetski skup o ljudskom bratstvu u promociji italijanske Fondacije "Fratelli tutti" završen je danas u Rimu, a okupio je ličnosti iz celog sveta, uključujući i nobelovce, i ličnosti posvećene širenju vrednosti bratstva.

Njima je papa Franja poverio svoju brigu o "planeti u plamenu", piše Vatikan njuz.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)