SI OTKRIO NAMERE KINE: Tokom posete Parizu govorio i o ukrajinskom sukobu

Novosti online

05. 05. 2024. u 20:16

KINA zajedno sa Francuskom i drugim partnerima, namerava da traži načine za rešavanje sukoba u Ukrajini, izjavio je kineski predsednik Si Đinping.

СИ ОТКРИО НАМЕРЕ КИНЕ: Током посете Паризу говорио и о украјинском сукобу

Foto: AP Photo/Michel Euler, Pool

- Nadamo se da će se mir i stabilnost uskoro vratiti u Evropu i  nameravamo da radimo sa Francuskom i celom međunarodnom zajednicom na pronalaženju načina za rešavanje krize - rekao je Si u kolumni za francuski list "Figaro".

On je naglasio da "razume preokrete koje ukrajinska kriza znači za Evropljane".

- Međutim, Kina niti je strana ili učesnik u krizi. Uvek smo igrali konstruktivnu ulogu u smislu mirnog rešenja - rekao je Si.

On je podsetio da je "više puta pozivao na poštovanje svrha i principa Povelje UN, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, uzimajući u obzir legitimne bezbednosne interese strana, a ukazao i na nedopustivost upotrebe nuklearnog oružja".

Si Đinping je doputovao u Francusku gde će ostati do srede, a sastaće se sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makron, kao i šefom Evropske komisije Ursulom Fon Der Lajen, koja prema rečima Erika Mamera, zvaničnog predstavnika EK, namerava da se pridruži razgovorima dvojice lidera, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJA IZVODI NAPAD: Posade 2S3 Akacija u jurišnoj akciji u pravcu Avdejevke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom