AMERIČKI STUDENTI PROTIV RATA U GAZI: Demonstranti zahtevaju prekid vatre i da se fakulteti odreknu veza sa Izraelom

A.Vojinović

24. 04. 2024. u 07:56

MASOVNI protesti studenata na uglednim univerzitetima širom SAD zbog rata u Pojasu Gaze otrgli su se kontroli u ponedeljak kada je policija ušla u kampuse uhapsivši nekoliko desetina akademaca. Organi reda su najpre delovali na fakultetu u Njujorku, a zatim u kampusu univerziteta Jejl u Konektikatu gde su priveli najmanje 47 demonstranata, dok je Kolumbija zbog protesta otkazala nastavu uživo.

АМЕРИЧКИ СТУДЕНТИ ПРОТИВ РАТА У ГАЗИ: Демонстранти захтевају прекид ватре и да се факултети одрекну веза са Израелом

Tanjug

Akademci u SAD su ubrzo počeli da se bune protiv sukoba na Bliskom istoku i da razvijaju šatorska krila i na drugim univerzitetima širom zemlje, na Berkliju, Tehnološkom insitutu Masačusetsa (MIT), Univerzitetu u Mičigenu, Emerson koledžu i Taftsu.

Na Jejlu već danima na stotine akademaca protestuje, zahtevajući od Univerziteta da prekine veze sa proizvođačima vojnog oružja. Uprava je nebrojeno puta apelovala na studente da se raziđu ili će se u suprotnom suočiti sa disciplinskim merama. Uprkos upozorenjima, studenti su nastavili sa okupljanjem zbog čega je morala da reaguje policija. Ista sutuacija odigrala se i u Njujorku, gde su se demonstranti uporno ogušavali o pretnje nadležnih. Policija je u ponedeljak upala u gužvu rušeći šatore koje su studenti ranije postavili, a došlo je i do manjih sukoba sa demonstrantima koji su odbijali da odu, tražeći prekid vatre u enklavi. Uhapšeno je više od 150 osoba.

- Nećemo stati, nećemo se odmoriti - vikali su studenti, preneo je britanski "Gardijan".

Policija je morala da reaguje i prošle sedmice, kada je predsednik Univerziteta Kolumbija Nemat Minuš Šafik pozvao njujoršku stanicu da "očisti" šatorski kamp na njegovom glavnom travnjaku od studenata koji zahtevaju da se koledž odvoji od kompanija koje su povezane sa Izraelom. Više od 100 studenata uhapšeno je u četvrtak pod optužbom za upad na teritoriju fakulteta, a učesnici su suspendovani. Šafik je istakao da su tenzije u kampusu iskorišćene i pojačane preko pojedinaca koji nisu povezani sa Kolumbijom, a koji su došli u kampus da "slede svoje ciljeve".

Vlasti Univerziteta u Njujorku saopštile su da su primile izveštaje o "zastrašujućim povicima i nekoliko antisemitskih incidenata". Demokratska kongresmenka Keti Mening, koja je u ponedeljak obišla Kolumbiju, rekla je da je tamo videla demonstrante koji su pozivali na uništenje Izraela. Članovi protestnih grupa negirali su antisemitizam, tvrdeći da je njihova kritika rezervisana za izraelsku državu i njene pristalice.

Američki predsednik Džozef Bajden je odgovarajući na pitanje novinara o protestima studenata rekao da "osuđuje i antisemitske proteste i one koji ne razumeju šta se dešava sa Palestincima".

U međuvremenu, sukobi u Pojasu Gaze su se nastavili. Izraleske odbrambene snage (IDF) bombardovale su sever enklave, što je loklano stanovništvo opisalo kao jedno od najjačih granatiranja poslednjih nedelja. Istovremeno, službe Hitne pomoći u Pojasu Gaze izvukle su tela 283 Palestinaca iz masovne grobnice u medicinskom kompleksu Naser u Kan Junisu nakon povlačenja IDF, izvestio je Si-En-En. Juče ujutru je na istom mestu pronađena su još 73 tela.

Dete pogine svakih 10 minuta

PREMA poslednjim podacima ministarstva zdravlja u Gazi, do sada je u sukobima nastradalo više od 34.000 Palestinaca, dok je agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) objavila uznemirujući podatak da u enklavi na svakih 10 minuta pogine po jedno dete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa