RUSKA VOJSKA ZAPLENILA LEOPARD 2A6: Tenk odvučen sa fronta kod Avdejevke (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 04. 2024. u 18:41

RUSKA vojska zaplenila je ukrajinski tenk Leopard nemačke proizvodnje i planira da ga prikaže na izložbi trofeja van Moskve, navodi se u novom video snimku koji kruži društvenim mrežama.

РУСКА ВОЈСКА ЗАПЛЕНИЛА ЛЕОПАРД 2А6: Тенк одвучен са фронта код Авдејевке (ВИДЕО)

Foto Vikipedija

Izgleda da je snimak koji je u nedelju objavio Telegram kanal Solovjov uživo i prikazuje evakuaciju tenka iz oblasti borbenih dejstava od strane ruskih trupa. Na snimku, snimljenom u ruralnom području na nepoznatoj lokaciji, izgleda da se vidi kako ga drugo rusko teško vozilo vuče niz put. Oklop nemačke proizvodnje izgleda relativno neoštećen spolja, ali mu nedostaju tragovi sa obe strane.

Telegram kanal je objasnio da su ruske trupe morale da osmisle način za evakuaciju tenka sa bojnog polja, uz napomenu da su morale da raznesu gusenice eksplozivom da bi se pokrenuo.

Prema izdanju, Leopard će biti predstavljen u parku Patriot izvan Moskve. Drugi Telegram kanali sugerisali su da će vozilo biti izloženo već ovog leta.

Novi video se pojavio nakon što je Solovjov uživo u martu podelio sliku ruskog vojnika koji stoji ispred onesposobljenog ukrajinskog tenka Leopard. Nekoliko dana kasnije, nemački tabloid Bild izvestio je da su moskovske trupe zaista zaplenile Leopard 2A6, dodajući da je slika napravljena nedaleko od Donbasskog grada Avdejevke koji su oslobodile ruske snage krajem februara.

Nemačka je Ukrajini dostavila ukupno 18 tenkova Leopard 2 A6. Druge zemlje, uključujući Portugal, Švedsku, Poljsku, Španiju, Kanadu, Holandiju i Dansku, takođe su se obavezale da Kijevu obezbede desetine Leopard 2 različitih modifikacija, što iznosi nešto manje od 100 vozila. Zapadne pristalice Ukrajine takođe su obećale da će poslati desetine manje naprednih tenkova Leopard 1. Obe vrste je aktivno koristila Ukrajina tokom svoje neuspešne kontraofanzive prošle godine.

Rusko Ministarstvo odbrane je u više navrata prijavilo uništavanje Leoparda na bojnom polju. Krajem januara, časopis Foreign Affairs je izvestio da je Ukrajina izgubila više od četvrtine svojih Leopard 2, dodajući da se „drugi ne mogu koristiti zbog problema sa popravkom i održavanjem“.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)