BELA KUĆA PROGOVORILA O HAVANSKOM SINDROMU: Otkrila da li je Rusija umešana u incident

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

01. 04. 2024. u 19:56

AMERIČKA obaveštajna zajednica zaključila je da Rusija nije umešana u slučajeve „havanskog sindroma“, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

БЕЛА КУЋА ПРОГОВОРИЛА О ХАВАНСКОМ СИНДРОМУ: Открила да ли је Русија умешана у инцидент

Foto AP

- Obaveštajna zajednica nije došla do takvog zaključka... Konkretno, taj deo o Rusiji, koliko ja znam, nisu došli do takvog zaključka -  rekla je Žan-Pjer na konferenciji za medije.

Ranije je televizija „Si-Bi-Es njuz“ javila da postoje dokazi da su ruske obaveštajne službe bile umešane u slučajeve „havanskog sindroma“, kada su američke diplomate i zvaničnici osetili neobjašnjivu mučninu i glavobolju.

Ispoljavanje „havanskog sindroma“ – vrtoglavica, mučnina, glavobolja i problemi sa sluhom – prvi put su primećeni među američkim diplomatama na Kubi 2016. i 2017. godine i u Kini 2018. godine. Kasnije su mediji pisali o sličnim slučajevima među diplomatama, obaveštajcima i drugim službenicima američke vlade u Beču, afričkim zemljama, Tadžikistanu i Rusiji. Prema rečima direktora CIA Vilijama Bernsa, „havanski sindrom“ pogodio je nekoliko stotina ljudi.

Ruski zvaničnici više puta su negirali umešanost u ove incidente.

Pre godinu dana u izveštaju američke obaveštajne zajednice saopšteno je da se došlo do zaključka da „havanski sindrom“ među američkim zvaničnicima na službenim putovanjima u inostranstvu nije povezan sa delovanjem „stranih protivnika“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI - Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)