SUDIJAMA UVODE TESTOVE: U Italiji se po ugledu na druge zemlje eu uvode specijalne provere mentalne ravnoteže za najviše pravosudne organe

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

28. 03. 2024. u 10:18

ITALIJANSKA vlada je donela odluku da se uvedu testovi za potvrdu psiho-sposobnosti za buduće sudije, a kao mera za procenu mentalne ravnoteže. Tako će Visoki savet za sudstvo, na preporuku Nacionalnog univerzitetskog saveta, kao nezavisnog organa, imenovati profesore u komisiju za verifikaciju psiholoških sklonosti budućih sudija.

СУДИЈАМА УВОДЕ ТЕСТОВЕ: У Италији се по угледу на друге земље еу уводе специјалне провере менталне равнотеже за највише правосудне органе

Foto: EPA

Testovi će se sprovoditi usmeno, posle položenog pismenog ispita, počev od 2026. godine. Sadašnje sudije nastaviće rad po starim propisima, a u međuvremenu će Visoki savet imati vremena da organizuje testove.

- Na testovima nema uticaja vlasti na pravosuđe, nema mešanja Vlade. Nije dovoljno samo biti briljantan u pravu, oni koji nose sudsku odoru moraju da polože i ispit sposobnosti, kako bi sudovi bili sigurni da će imati mentalno stabilne sudije. Ovakva odluka je u saglasnosti sa onom za zaposlene u policiji, vojsci, kod osoblja u javnoj administraciji, pilota. Test će biti uvršten u reformu pravosudnog sistema Italije - objasnio je ministar pravde Karlo Nordio.

Istovetna procedura se odvija dugo u Nemačkoj, Francuskoj, u Austriji još od 1986. godine, kao i u Holandiji, Portugaliji, Mađarskoj, Belgiji, dok je Italija ostala na začelju u ovakvoj proveri za one koji treba da sude.

Stižu, međutim, i protivljenja budućih sudija koji smatrajući da je 18 meseci obuke dovoljan period da se otkriju mentalni problemi novoprimljenog sudije. Protesti stižu i iz redova italijanskih partija levičarske orijentacije koje se pozivaju na ustavni legitimitet i na član kojim se predviđa provera za sudije samo tehničke prirode, dok ističu druge probleme u sudstvu kao što je predugo vreme za donošenje presude, i podsećaju da je 129.000 slučajeva zastarelo u 2017. godini, kao i da je osuđeno 27.000 nedužnih osoba na kazne zatvora od 1992. do 2018. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave