NATO DRŽAVA SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM: Izdate preporuke stanovništvu, nabavite ove stvari

Novosti online

12. 03. 2024. u 08:20

U ŠVEDSKOJ su počeli da pripremaju stanovništvo za „totalnu odbranu“ iz straha od mogućeg rata sa Rusijom, prenosi Sid uest (Sud Ouest).

НАТО ДРЖАВА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ СА РУСИЈОМ: Издате препоруке становништву, набавите ове ствари

Foto Tanjug/AP

- Konzervirana hrana, prenosivi filter za vodu, komplet prve pomoći i radio. To je ono što vlada preporučuje da nabavite - navodi medij, prenosi RIA Novosti.

Stručnjaci su takođe pozvali ljude da počnu da prave zalihe hrane za tri meseca unapred, navodi se u članku.

Šef Šarlotove agencije za vanredne situacije Petri Gornicka objasnio je u izjavi za Sid uest da je koncept „totalne odbrane“ priprema stanovništva za samostalan opstanak u krizi.

Odeljenje planira da do kraja 2024. godine svim kućama pošalje brošure sa pravilima ponašanja u slučaju pesimističkih dešavanja.

Još u januaru je glavnokomandujući švedskih oružanih snaga Mikael Buden rekao da se Šveđani moraju psihički pripremiti za rat, a nakon ulaska zemlje u NATO pozvao je stanovništvo da razmisli da li je spremno za „rusku pretnja.”

Foto: gugl mape printskrin/Vikipedija

Švedska zastava podignuta je u ponedeljak u sedištu Alijanse u Briselu, čime je zvanično obeleženo pridruživanje ove zemlje bloku kao 32. članice.

Poslednjih godina Rusija je najavila vojnu aktivnost bez presedana na svojim zapadnim granicama. NATO proširuje inicijative i to naziva „odvraćanjem od ruske agresije“. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga alijanse u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)