RUSI PODRŽALI KINEZE: Sve zemlje se moraju obavezati da neće prve upotrebiti nuklearno oružje

Милица Шкорић
Milica Škorić

11. 03. 2024. u 17:17

MOSKVA uvažava ideju Pekinga o potpisivanju ugovora u kome se zemlje obavezuju da neće prve upotrebiti nuklearno oružje, ali sve probleme u ovoj oblasti treba rešavati na sveobuhvatan način, izjavili su za RBK u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

РУСИ ПОДРЖАЛИ КИНЕЗЕ: Све земље се морају обавезати да неће прве употребити нуклеарно оружје

Foto: printskrin Jutjub Land of Documentary films/hikeart/Profimedia

- Predlog koji su plasirali kineski partneri se odnosi na one ideje koje je neophodno razmatrati u opšten kontekstu vojno-političke realnosti i u međusobnoj vezi sa drugim značajnim faktorima koji utiču na međunarodnu bezbednost i stratešku stabilnost - podvukli su u ruskom Ministarstvu.

Naveli su da je očigledna opravdanost sličnog pristupa u uslovima degradacije situacije u svetu. Podvukli su da daju bezuslovan prioritet merama koje slabe konfrontaciju među zemljama sa nuklearnim oružjem i eliminišu fundamentalne prtivurečnosti u oblasti bezbednosti.

Šef departmana za kontrolu naoružanja pri Ministarstvu inostranih poslova Kine je na sednici u Ženevi, koja je održana 26. februara, pozvao sve zemlje sa velikim nuklernim arsenalom naoružanja da potpišu ugovor ili da napišu zvaničnu političku izjavu da neće prvi da primene nuklearno oružje. Istakao je da je moguće rešiti dilemu bezbednosti i doći do zajendičke pobede samo ako se zalažemo za jednak i uređen svet, multipolarnu i inkluzivnu ekonomsku globalizaciju.

Scenariji pri kojima bi Rusija teoretski mogla da koristi nuklearno oružje, izloženi su u vojnoj doktrini i u „Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“.

Prema tim dokumentima, to je moguće u dva slučaja: u slučaju agresije na zemlju ili njene saveznike uz upotrebu oružja za masovno uništenje ili u slučaju pretnje po postojanje države.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!