RAT U UKRAJINI: Vojska Rusije: Napredovali smo u Donjeckoj oblasti, odbijene kontraofanzive u Harkovskom regionu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

10. 03. 2024. u 07:42 >> 00:46

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini, dan 746. Tokom prethodnog dana ruska vojska uništila je jedan ukrajinski tenk, tri artiljerijska sistema M777, borbeno vozilo sistema RM-70 „vampir“, samohodno oruđe „cezar“, oklopni transporter „strajker“, raketni sistem S-300 i avion MiG-29, a poginulo je i ranjeno do 975 ukrajinskih vojnika.

РАТ У УКРАЈИНИ: Војска Русије: Напредовали смо у Доњецкој области, одбијене контраофанзиве у Харковском региону (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Makron treći put odložio put u Ukrajinu

 

Poseta predsednika Emanuela Makrona Ukrajini trebalo bi da bude održana u narednim nedeljama, saopšteno je iz Makronovog kabineta u nedelju, nakon što je prethodno bilo planirano da Makron poseti Ukrajinu tokom ove sedmice. 

- Makron i (ukrajinski predsednik Volodimir) Zelenski saglasili su se da ostanu u bliskom kontaktu, posebno u vezi sa posetom predsednika Ukrajini, koja bi trebalo da se desi u narednim nedeljama -  saopšteno je iz Makronovog kabineta nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim liderom u nedelju, preneo je Rojters, navodeći da je u pitanju treće odlaganje Makronove posete Ukrajini. 

Makron je prvobitno rekao da planira da ode u februaru da potpiše bilateralni bezbednosni sporazum sa predsednikom Ukrajine, međutim Zelenski je na kraju došao u Pariz na zaključenje sporazuma. 

Drugi sastanak planiran je za početak marta, pre nego što je pomeren za kasnije ove nedelje.

 

 

Vojska Rusije: Napredovali smo u Donjeckoj oblasti, odbijene kontraofanzive u Harkovskom regionu

Ruske trupe zauzele su povoljnije položaje duž linije fronta u Donjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Navodi se i da su u ovom regionu uništena dva ukrajinska skladišta sa municijom. 

Rusko Ministarstvo odbrane istaklo je i da su odbijene tri kontraofanzive Vojske Ukrajine u Harkovskoj oblasti. 

(RIA)

 

Sikorski: NATO trupe nekih zemalja su već prisutne u Ukrajini

 

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je danas da su NATO trupe prisutne u Ukrajini. 

- Vojnici iz NATO zemalja su već u Ukrajini. Želeo bih da zahvalim zemljama koje preuzimaju taj rizik. Prepoznaće se - rekao je Sikorski, komentarišući reči francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, prenela je agencija RBC Ukrajina.

Sikorski nije hteo da kaže na koje zemlje je mislio.

- Za razliku nekih evropskih političara, ja to neću reći - poručio je Sikorski.

Makron krajem februara nije odbacio mogućnost slanja zapadnih trupa da pomognu Ukrajini, ali je dodao da trenutno nema konsenzusa u NATO po tom pitanju.

SAD su se otvoreno usprotivile ovoj ideji, iako su je neke zemlje, poput baltičkih, podržale.

Kako prenosi RBC Ukrajina, portal Politiko je objavio da postoji mogućnost da Francuska okuplja koaliciju zemalja koje bi bile spremne da pošalju trupe u Ukrajinu.

Poljska se prvobitno usprotivila prisustvu NATO trupa u Ukrajini, ali je kasnije ublažila svoju poziciju.

 

 

Zaharova:Papa se pozivom na pregovore za Ukrajinu nije obraćao Kijevu već Zapadu

 

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da se papa Franja u pozivu da se rat u Ukrajini okonča pregovorima nije obraćao Kijevu, već Zapadu koji, kako je navela, koristi Ukrajinu kao instrument za ostvarivanje svojih ambicija.

Zaharova je rekla za agenciju ANSA da je papa u intervjuu u subotu za jednu švajcarsku televiziju tražio od Zapada da ostavi po strani svoje ambicije i da prizna da su one pogrešne.

Zaharova je navela da Rusija nikada nije blokirala pregovore sa Ukrajinom.

- Svaki stručnjak, svaki političar, svaki diplomata danas shvata da je situacija u Ukrajini "u ćorsokaku" i zbog toga mnoge diplomate i zemlje pozivaju na pregovore - navela je Zaharova.

Direktor Kancelarije za medije Vatikana Mateo Bruni izjavio je da papa Franja u intervjuu za švajcarski javni servis RSI, koji je prethodno objavljen, nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na "hrabrost pregovora".

 

 

 

Kremlj demantovao Šolcovu izjavu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi želeo da pita nemačkog kancelara Olafa Šolca o čemu su u proleće 2022. godine razgovarali tadašnji britanski premijer Boris Džonson i predstavnik Kijeva Dejvid Arahamija, ako, po mišljenju nemačkog lidera, podaci o mirovnom sporazumu između Rusije i Ukrajine predstavljaju propagandu.

„Želeo bih da pitam gospodina Šolca o čemu je tada govorio gospodin Arahamija i šta je tada govorio gospodin Džonson“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara Pavla Zarubina.

Šolc je ranije izjavio da se Rusija i Ukrajina navodno nisu dogovarale ni o jednom nacrtu mirovnog sporazuma tokom pregovora u Istanbulu u proleće 2022. godine, nazivajući to ruskom propagandom.

„Ne, to je ruska propaganda“, rekao je kancelar odgovarajući na pitanje da li je postojao nacrt mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine.

„Navodno je postojao gotov mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine, ali je to navodno sprečio ili (bivši britanski premijer) Boris Džonson ili (predsednik SAD) Džo Bajden. Potpuna glupost!“, dodao je Šolc.

Prema Šolcovoj verziji, pregovori su prekinuti, jer je Rusija prerasporedila svoje trupe i pokrenula veliku ofanzivu na istoku Ukrajine, kao i zbog događaja u Buči, gde je ukrajinska strana izvela provokaciju.

Mi-35 i helikopter Mi-8 u akciji na Kupjanskom pravcu

Specijalisti grupe za potragu i spasavanje nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke na kupjanskom pravcu.

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Na donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 280 vojnika, a uništen je tenk, tri oklopna vozila i pet automobila. U kontrabaterijskoj borbi pogođena je haubica „akacija“ i haubica D-30, a uništena su dva skladišta;

- Na južnodonjeckom pravcu poginulo je i ranjeno više od 150 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, četiri automobila, dve haubice D-20 i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“. Takođe je uništeno skladište ukrajinske municije;
- Na hersonskom pravcu poginulo je i ranjeno do 45 ukrajinskih vojnika i uništena su tri automobila. Takođe su tokom kontrabaterijske borbe pogođeni artiljerijski sistem M777, samohodno artiljerijsko oruđe „pancerhaubice 2000“, dva artiljerijska oruđa „gvozdika“ i haubica D-30;
- Ruske snage uništile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske u 136 okruga;
- Ruska vojska uništila je kontrolni centar brigade, dva skladišta goriva, dva skladišta municije i punkt upravljanja dronovima Oružanih snaga Ukrajine;
- Na avdejevskom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje i odbile dva kontranapada ukrajinske vojske. U protekla 24 časa poginulo je i ranjeno do 310 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, dva borbena vozila pešadije i osam automobila. Osim toga, uništeno je artiljerijsko oruđe M109 „paladin“, haubica D-20, artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i dve haubice D-30;
- Na kupjanskom pravcu odbijena su tri kontranapada ukrajinske vojske. I borbama je poginulo i ranjeno više od 110 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, tri automobila, artiljerijsko oruđe „krab“ i dve haubice „gvozdika“;
- Ruski sistemi PVO su tokom proteklog dana oborili tri rakete „hajmars“ i uništile 130 ukrajinskih dronova.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 577 aviona, 267 helikoptera, 14.985 bespilotnih letelica, 484 protivvazdušna raketna sistema, 15.420 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.235 lansera raketnih sistema, 8.350 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 19.572 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Belgorodska oblast granatirana 120 puta za jedan dan

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da su ukrajinske snage u subotu 120 puta granatirale šest okruga ove oblasti. U napadima nije bilo žrtava.

Avanture „čelindžera“ u Ukrajini

Britanski tenk „čelindžer 2“ u službi OSU dugo nije viđen u borbenim dejstvima, ali je zato pronađen na kupanju u ukrajinskom blatu. Lokacija potonulog tenka nepoznata.

 

Požar u Gorlovki

Prilikom ukrajinskog granatiranja Gorlovke u DNR izbio je požar na prehrambenom kombinatu „Nikitovski hleb“.

Vatrogasci su ugasili požar, ali je vatra uništila 1,2 tone pekarskih proizvoda.

Jedna osoba stradala u Kurskoj oblasti

Jedna osoba poginula je u Kurskoj oblasti u požaru koji je izbio u privatnoj kući nakon ukrajinskog granatiranja, saopštio je na svom Telegramu gubernator oblasti Roman Starovojt.

Uništena radarska stanica OS Ukrajine

Samohodno artiljerijsko oruđe „msta S“ je uz podršku bespilotne letelice „orlan 10“ visokopreciznom granatom „krasnopolj“ uništio radarsku stanicu Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ima ranjenih u Gorlovki

U napadu dronova na Gorlovku u DNR ranjene su četiri osobe, saopštio je na svom Telegramu gradonačelnik Ivan Prihodko.

Eksplozije odjeknule u Odesi

U Odesi, Odeskom okrugu i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine tokom noći odjeknule su eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Eksplozije su se čule i u Harkovu i Hmeljnickoj oblasti.

Prema podacima onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije, uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Harkovskoj, Odeskoj, Nikolajevskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Oborena 4 ukrajinska drona

Ruski PVO sistemi oborili su tokom noći četiri ukrajinska drona avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

BONUS VIDEO: GLASANjE U RUSIJI- IRVASI STIGLI PRVI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!