RAT U UKRAJINI: Kijev šalje 7 brigada na Avdejevku; Ruske snage napreduju kod Bahmuta i Rabotina (VIDEO/MAPA/FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

08. 03. 2024. u 07:12 >> 01:44

RAT u Ukrajini – 744. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Кијев шаље 7 бригада на Авдејевку; Руске снаге напредују код Бахмута и Работина (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Izveštaj sa fronta: Kijev šalje 7 brigada na Avdejevku; Ruske snage napreduju kod Bahmuta i Rabotina (VIDEO/MAPA)

Ruske trupe su tokom dana ponovo udarile na pozadinska područja tzv. Ukrajina, pogodivši izviđački kompleks Ovidopolj-2 u Velikodolinskom i skladište municije u Zatoki. Takođe u oblasti Pokrovsk (Krasnoarmejsk) oboren je lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su Belgorodsku, Volgogradsku, Kursku i Brjansku oblast, oboreno je 17 dronova. U Belgorodskoj oblasti ima dvoje mrtvih. U Donjecku je bio jedan ranjenik.

Ilustracija telegram rybar

Kao rezultat noćnog rada Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Sumskoj, Harkovskoj oblasti i Konstantinovki, pogođene su lokacije Oružanih snaga Ukrajine.


Na Hersonskom frontu, garnizon Oružanih snaga Ukrajine u Krinkiju nije se povećao. Njihove snage kreću u potrazi za novim skloništima, naš MLRS radi. Rad neprijateljske artiljerije zamenili su FPV dronovi. Na desnoj obali Oružanih snaga Ukrajine aktivno se podižu utvrđenja, očigledno strahujući od amfibijske operacije Oružanih snaga Rusije. Sada ovo izgleda malo preuranjeno.

Na pravcu Zaporožja ruske jurišne grupe, uz podršku oklopnih vozila, ušle su u blisku borbu sa ukrajinskim specijalcima. Prema lokalnom mišljenju, Oružane snage Rusije imaju inicijativu i nadmoć nad snagama na sektoru Rabotino-Verbovoje. Ruski borbeni rad je u velikoj meri komplikovan FPV dronovima Oružanih snaga Ukrajine, problem elektronskog ratovanja ostaje.

Ilustracija telegram rybar



Na južnom Donjeckom frontu, ruska vojska je odbila napad ukrajinskih oružanih snaga kod Ugljedara, razbijajući kamione sa FPV dronovima. Na Donjeckom pravcu, u Novomihajlovki, vode se borbe kod crkve Čuda Arhangela Mihaila, ruske jedinice su se ovde samouvereno učvrstile. Sledeći cilj je Dom kulture na 100 metara od hrama – još jedan položaj Oružanih snaga Ukrajine. U Georgijevki su Oružane snage Rusije proširile zonu kontrole, izbacivši ukrajinske oružane snage iz svih naselja oko vodenih površina. U Krasnogorovki ruske trupe jurišaju na položaje Oružanih snaga Ukrajine iz rejona Pervomajska.

Na Avdejevskom frontu, ruske oružane snage su napredovale sa severoistočne strane Pervomajskog. Na liniji Berdiči-Orlovka-Tonjenjkoje, ukrajinske oružane snage žestoko idu u kontranapad. Ruski položaji se drže. Istina, ukrajinski resursi najavljuju prebacivanje još 5-7 brigada u ovu oblast.

Ilustracija telegram rybar


Poljski vojni stručnjaci primetili su da ruske Vazdušno-kosmičke snage koriste „sirijsku“ taktiku napada na Časov Jar: prvo kasetnom municijom gađaju skloništa Oružanih snaga Ukrajine, a zatim vazdušnim bombama ruše položaje u visokim zgradama.

Udare koriguju ruski dronovi Orlan i Superkem, tj. udarci su veoma precizni. U Ivanovskom se vode borbe. Ruska vojska napreduje iz istočnog i jugoistočnog pravca. Nastavlja se ofanziva Oružanih snaga Rusije na bokovima – kod Klešćejevke i Bogdanovke.


Na Krasnolimanskom pravcu ruske oružane snage napadaju kod Ternova: vrše borbeno izviđanje, juriš nije sazreo. Sa terena se javlja da su pripadnici Azova koji su pobegli iz Avdejevke delimično prebačeni u Terni. Za nedelju dana elitna brigada je završila oko 3 km u blizini sela. U Kupjanskom okrugu, Kijev je naredio evakuaciju civilnog stanovništva iz 55 naselja.
 

 

Granatirana Gorlovka kasetnim projektilima

Ukrajinska vojska gađala je večeras Gorlovku granatama sa kasetnim punjenjem kalibra 155 milimetara.

Foto: Tviter KyleJGlen

Vatrena lopta visoka 20 spratova: Rusi gađali utvrđeni položaj VSU (VIDEO)

Svakog dana oko 50 ukrajinskih vojnika gine na frontu, od kojih većina upravo zbog upotrebe planirahućih bombi ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, uključujući FAB-1500-M54.

Poslednji put su Rusi bacili FAB-1500-M54 na zgradu u Krasnogorovki (grad-tvrđava Oružanih snaga Ukrajine), snimajući to iz dva ugla. Bomba je eksplodirala, ispustivši vatrenu loptu visoku 20 spratova.

Šef Vazduhoplovstva Oleščuk je u novembru 2023. upozorio da u Rusiji postoje „znakovi pripreme za masovno raspoređivanje FAB-1500“. Šojgu je u februaru posetio fabriku u kojoj se proizvode ove bombe. Ruska TV je tada navela da njihova produkcija traje od početka rata.

FAB-1500-M54 je dalji razvoj bombe KAB-1500, razvijene u SSSR-u 1970-ih i korišćene od 1980-ih. (RVvoenkor)

 

Petoro stradalo u rusko napadu

Pet osoba je poginulo u ruskim napadima raketama i dronovima na jug i sever Ukrajine, a 26 osoba je ranjeno, saopštili su danas ukrajinski lokalni zvaničnici.

Zvaničnici su naveli da su u napadu dronovima na jugu i severu Ukrajine danas poginule tri osobe, a da su u raketnom napadu u četvrtak na severni grad Sumi poginule dve osobe, dok je njih 26 ranjeno, od kojih je šest zadržano na bolničkom lečenju, preneo je Rojters.

Foto: Profimedia

Muškarac i žena su poginuli danas u napadu drona u Harkovskoj oblasti koji je pogodio automobil u kojem se se nalazili, napisao je regionalni načelnik na Telegramu.

Načelnik je naveo da je još jedna žena danas ubijena u napadu drona na selo u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine.

Regionalna vojna administracija je navela da su u raketnom udaru u četvrtak na grad Sumi oštećeni i bolnica, centar hitne medicinske pomoći i vodovod, kao i škola.

 

Makron pojašnjava šta je hteo da kaže - "slanje vojske u Ukrajinu"

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je, komentarišući svoju izjavu o mogućnosti slanja zapadnih vojnika u Ukrajinu, da „ne isključivati neku mogućnost ne znači i raditi to“.

 

Kuleba ostaje bez posla?

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski planira da smeni šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebu, piše "Strana.ua" pozivajući se na izvore bliske kancelariji šefa države.

Foto Tanjug/AP

-Za Kulebu ima veoma mnogo pitanja. Pre svega, u vezi s kandidaturama ambasadora koje imenuje MIP ima mnogo zamerki, navedeno je u saopštenju.

Kijev granatirao selo kod Belgoroda, dve osobe poginule

Ukrajinska vojska granatirala je selo Roždestvenka u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije, dve osobe su poginule, a jedna je teško ranjena, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Foto Tanjug/AP

Kako je rekao, selo je napadnuto sa tri drona-kamikaze. Nakon napada podignut je nivo terorističke opastnosti u celoj Belgorodskoj oblasti.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije za prethodnu sedmicu: VSU izgubio više od 7.300 vojnika, oboren MiG-26, više od 100 komada tehnike

Dvadeset četiri ukrajinska vojnika predala su se ruskim snagama;

Oružane snage Rusije na donjeckom pravcu zauzele povoljnije položaje, odbile osam kontranapada ukrajinske vojske;

Oružane snage Rusije poboljšale položaj duž linije fronta na kupjanskom pravcu i odbile 24 kontranapada ukrajinske vojske, Kijev izgubio više od 540 vojnika;

Oružane snage Rusije izvele su 34 grupna napada visokopreciznim oružjem i dronovima, uništeni su skladišta goriva i lokacije ukrajinske vojske;

FOTO: AP/Tanjug

Ruska avijacija i PVO sredstva oborila su avion MiG-29 Vazdušnih snaga Ukrajine, pet raketa „storm šedou“ i raketu PVO sistema „patriot“;

Oružane snage Ukrajine su na donjeckom pravcu izgubile gotovo 2.000 pripadnika, 103 jedinice tehnike, 10 terenskih skladišta;

Oružane snage Rusije poboljšale su položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu, Kijev je izgubio gotovo 1.620 vojnika;

Oružane snage Rusije zauzele su povoljnije položaje na hersonskom pravcu i odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine, Kijev je izgubio više od 295 vojnika;

Oružane snage Rusije na avdejevskom pravcu nastavljaju da zauzimaju povoljnije položaje, za nedelju dana odbijeno je 65 kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine,

Ukrajinska vojska izgubila je na avdejevskom pravcu sedam tenkova, od kojih dva „abramsa“ i više od 2.860 vojnika.

Saveznici Kijeva sakupili 300.000 komada municije

Saveznici Kijeva sakupili su 300.000 komada municije u okviru češke inicijative za nabavku naoružanja za ukrajinsku vojsku, saopštio je premijer Češke Petar Fiala.

Kako je rekao, to će biti prvi kontingent municije u okviru češke inicijative koji će biti poslat Kijevu, a zvanični Prag će nastaviti sa potragom partnera kako bi se sakupio još veći broj municije.

Foto Tanjug/AP

 

Micotakis: Nećemo se uplašiti, nastavićemo da podržavamo Ukrajinu

Grčki premijer Kirijakos Micotakis obratio se Kremlju tokom konferencije Evropske narodne partije u Bukureštu nakon što je bio svedok ruskog vazdušnog udara na Odesu.

"Mislim da svi imamo jednu poruku za Kremlj, nećemo se uplašiti, nastavićemo da podržavamo Ukrajinu i njene hrabre građane koliko god bude potrebno, i ostajemo jedinstveni po ovom pitanju“, rekao je Micotakis.

(Ekathimerini) 

 

Fedorov: Eksplozije u Tomaku i Melitopolju

Ivan Fedorov, načelnik Zaporoške oblasti, koju su zauzele ruske snage saopštio je da su prijavljene eksplozije u gradovima Tokmak i Melitopolj.

Kako je naveo, prijavljena je eksplozija u blizini ruske vojne baze u Tokmaku, a druga u skladištu u Melitopolju koju koriste za skladištenje municije.


(Kyiv Independent) 

 

Ruske trupe napale Čugujev u Harskovskoj oblasti

U napadu ruskih snaga na Čugujev, u oblast Harkov,  povređeno je sedam osoba, među kojima maloletni dečak i trogodišnje dete, saopštio je načelnik te oblasti Oleg Sinegubov.

Naveo je da su razaranja zabeležena u blizini stambene zgrade, prodavnica, hotela, a da je oštećeno oko 13 automobila.

(Ukrajinska pravda) 

 

Ruska PVO oborila 12 dronova iznad Belgorodske i Volgogradske oblasti

Protivvazdušna odbrana je tokom noći uništila 11 bespilotnih letelica iznad Volgogradske oblasti, a  jedan dron iznad Belgorodske oblasti, objavilo je na Telegramu Ministarstva odbrane Rusije.

(Izvestiя) 

Foto MO Rusije

 

 

Zelenski s Erdoganom u Ankari

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiće Tursku i sastati se sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dvojica lidera će razgovarati o toku rata u Ukrajini, sporazumu o izvozu žita Crnim morem, kao i bilateralnim odnosima Turske i Ukrajine.

(Reuters)

 

Ambasada SAD u Rusiji upozorava na moguće terorističke napade u Moskvi

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji pozvala je sunarodnike da izbegavaju velika okupljanja u narednih 48 sati zbog pretnje terorističkih napada ekstremista na rusku prestonicu Moskvu.

Upozorenje je objavljeno je na sajtu američkog diplomatskog predstavništva u Ruskoj Federaciji. 

(Ukrinform)

 

Eksplozije u delu Zaporoške oblasti koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine

 

Šef Zaporoške oblasne državne administracije Ivan Fedorov, koga je postavio Kijev, tvrdi u Telegram kanalu da je u noći sa četvrtka na petak oštećen niz infrastrukturnih objekata u delu Zaporoške oblasti koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine, kao posledica eksplozija.

Prema njegovom izveštaju, napadima je bio izložen deo Zaporoške oblasti koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine, a prema njegovim podacima, čulo se 256 eksplozija u 11 naselja u regionu. Kao rezultat toga, „bilo je izveštaja o uništavanju infrastrukture“.

On nije precizirao o kojim objektima je reč.

Bajden: Ukrajina će zaustaviti Putina ako dobije neophodno oružje

Ukrajina može da zaustavi agresiju ruskog predsednika Vladimira Putina ako SAD obezbede oružje, poručio je američki predsednik Džozef Bajden.

"Od Linkolna i građanskog rata nije bilo takvih udaraca demokratiji kao sada. Putinova Rusija je napala Ukrajinu. On se neće zaustaviti na Ukrajini. Ali Ukrajina može zaustaviti Putina, ako im damo oružje", rekao je Bajden u govoru u Kongresu.

(Unian)

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS - Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!