"U TOM SLUČAJU BILI BISMO BLIZU TREĆEG SVETSKOG RATA..." Sijarto upozorava - Bez njegovog izbora nade za mir su male

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

06. 03. 2024. u 07:58

POTREBNO je učiniti sve da ne dođe do sukoba Rusije i NATO-a, izjavio je za Sputnjik ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, komentarišući skandalozan audio-snimak razgovora oficira nemačkog Bundesvera o planiranju napada na Krimski most raketama „taurus“.

У ТОМ СЛУЧАЈУ БИЛИ БИСМО БЛИЗУ ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА... Сијарто упозорава - Без његовог избора наде за мир су мале

FOTO: AP/Tanjug

Sijarto je podsetio da je pre dve godine NATO jednoglasno doneo odluku o nemešanju u ukrajinski sukob, kao i da ona ostaje na snazi i da članice Alijanse treba da je se pridržavaju.

- Ni Nemačka ni Francuska nisu tražile njeno revidiranje - naglasio je ministar.

Sijarto je takođe istakao da bi slanje snaga Alijanse u Ukrajinu predstavljalo kršenje te odluke o nemešanju u ukrajinski sukob, kao i da bi situacija u tom slučaju bila veoma blizu izbijanja trećeg svetskog rata, koji se, kako se nada, može izbeći.

Prema njegovim rečima, mađarske vlasti su protiv odluke o slanju vojnika NATO u Ukrajinu.

Ministar je još jednom ponovio da Mađarska nije isporučivala i neće slati oružje, kao ni svoje vojne snage u Ukrajinu.

Orban i Tramp 8. marta o rešavanju ukrajinske krize

Pored toga, Sijarto je najavio da će premijer Mađarske Viktor Orban sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom 8. marta na Floridi razmotriti pitanje uspostavljanja mira u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, u Budimpešti smatraju da je „mir u Ukrajini – predsednik Tramp“.

- Bez njegovog izbora za predsednika Sjedinjenih Američkih Država vidimo mnogo manje nade za mir u doglednoj budućnosti u Ukrajini, nego u slučaju njegovog izbora. Jasno nam je da sa ovakvim našim stavom ne predstavljamo većinu u Evropi. Ali, uprkos tome, uvereni smo u to - poručio je mađarski ministar.

Istovremeno, Sijarto je dodao da „Mađarska ne želi da navodi Amerikance na to koga treba da izaberu, a koga ne“, kao i da potpuno poštuju pravo američkog naroda na izbor predsednika.

Takođe je istakao da su tokom Trampovog mandata, mađarsko-američki odnosi bili na apsolutno visokom nivou, kao da za vreme Trampa nije bilo velikih globalnih ratova.

On je ocenio da se ukrajinski sukob neizbežno mora završiti pregovorima jer, „Kijev neće moći da pobedi Rusiju“, a „Rusija ne može da nadvlada ceo Zapad“.

Glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan objavila je prethodno 40-minutni audio-snimak razgovora visokih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju „kako da bombarduju Krimski most“.

Prema tom zapisu, u razgovoru su učestvovala četvorica oficira, među kojima je i načelnik Odeljenja za operacije i obuku vazduhoplovnih snaga.

Oficiri, između ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete „taurus“ i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu „crvenu liniju“ i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!