POGLEDAJTE - RUSKI MI-24 JURI DRON: Trenutak je zabeležen u Lenjingradskoj oblasti (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 02. 2024. u 22:30

RUSKI jurišni helikopter Mi-24 juri da presretne neidentifikovani dron koji je leteo u vazdušnom prostoru Lenjingradske oblasti.

ПОГЛЕДАЈТЕ - РУСКИ МИ-24 ЈУРИ ДРОН: Тренутак је забележен у Лењинградској области (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Kako se može videti na slikama koje se pojavljuju na društvenim mrežama, 12. februara 2024. godine oko 15 časova, po moskovskom vremenu, primećen je ruski jurišni helikopter kako izvodi manevre presretanja nepoznatog drona.

Video snimak pokazuje kako posada helikoptera pažljivo prati dron, ali se uzdržava od pucanja. Ovo je verovatno zato što dron leti iznad gusto naseljenog područja.

Kao što se može videti, dron na snimku ima konvencionalni aerodinamički dizajn. Još nije poznato da li su ruski piloti uspeli da obore dron, međutim pretpostavlja se da su dejstvovali čim je napustio naseljeno područje.

Ranije su ruske snage koristile avijaciju da se suprotstave ulasku bespilotnih letelica u ruski vazdušni prostor, koje je pokrenula Ukrajina.

Primera radi, prošle godine je ruski helikopter Mi-28 presreo dron Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine, koji je ciljao vojne objekte na poluostrvu Krim.

Vredi napomenuti da je Lenjingradska oblast udaljena 800 kilometara od rusko-ukrajinske granice i da je već nekoliko puta bila meta napada dronom.

Konkretno, u noći 18. januara 2024. godine, oko 01.30, lučku infrastrukturu Sankt Peterburga napali su dronovi ukrajinske proizvodnje sa dometom od preko 1.000 kilometara.

U tom trenutku nepoznati dron je sa rasponom krila od 6 metara nosio bojevu glavu tešku 3 kg. Desetine dronova ukrajinske proizvodnje već su u upotrebi u ukrajinskim oružanim snagama, što predstavlja adaptaciju na ograničenja trenutnog tipa ratovanja.

Kasnije, 21. januara, dronovi su napali rezervoare za gas na terminalu Novatek u luci Ust-Luga, takođe Lenjingradska oblast. Usled napada izbio je veliki požar na teritoriji preduzeća.

Trenutno, ukrajinska vojska aktivno koristi desetak različitih tipova bespilotnih letelica velikog dometa za gađanje ruskih aerodroma, skladišta goriva, industrijskih preduzeća i drugih objekata koji se nalaze na izvesnoj udaljenosti od granice sa Ukrajinom.

Usred tekućih ruskih preciznih udara na ukrajinske industrijske objekte, uključujući i one koji se koriste za proizvodnju bespilotnih letelica, ukrajinska vojska je prinuđena da što više decentralizuje proizvodnju dronova. Kao rezultat toga, postoji veliki izbor tipova dronova koje proizvode različite grupe.

MI-24 UKRATKO

Helikopter Mi-24, poznat i po NATO imenu kao “Hind”, jedan je od najprepoznatljivijih i najuspešnijih oklopnih helikoptera u svetu vojne avijacije, razvijen je na bazi pogonskog sistema Mi-8.

Razvijen tokom vremena Sovjetskog Saveza i hladnog rata, Mi-24 je zaslužio svoje mesto u istoriji vojne avijacije zahvaljujući svojoj svestranoj ulozi i impresivnoj snazi.

Konstruisan u sovjetskom konstrukcijskom biroju Mil u kasnim 1960-im godinama, Mi-24 je osmišljen kao “leteći tenk” sposoban da izvršava različite zadatke u ratnim uslovima. Prvi let ovog oklopnog helikoptera obavljen je 1969. godine, a zatim je uveden u aktivnu službu 1972. godine.

Mi-24 je blizak pandan američkom AH-64 Apač, ali za razliku od ovog i drugih zapadnih jurišnih helikoptera, takođe je sposoban da preveze do osam vojnika.

Mi-24 je teški oklopni helikopter s tandemskim sedištima za kapetana i kopilota/navigatora. Helikopter je takođe opremljen oklopom, koji mu omogućuje preživljavanje pogotka iz malokalibarskog oružja i pojedinih protivavinskih sistema, što ga čini solidno izdržljivim na bojnom polju.

Glavni rotor sa pet lopatica je montiran na vrhu srednjeg dela trupa, dok su kratka, zdepasta krila koja nose oružje postavljena na srednjem delu trupa. Dva motora sa turbo vratilom su postavljena iznad srednjeg dela karoserije sa dva okrugla usisnika za vazduh koji se nalaze neposredno iznad kokpita i izduvnim otvorima na bočnim stranama motora.

Ono što čini Mi-24 impresivnim je njegova ratna moć. Naoružan je snažnim nosećim mitraljezom kalibra 12.7 mm za protivavionsko i protivtenkovsko dejstvovanje. Takođe, može nositi različite vrste raketa i vođenih protivtenkovskih projektila. Helikopter ima sposobnost uništavanja ciljeva na zemlji i vazdušnim prostorima, pružajući podršku kopnenim snagama i ostalim helikopterima u blizini.

Mi-24 može obavljati različite zadatke na bojnom polju. Pored uloge napadnog helikoptera, koristi se i kao transportni helikopter za prevoz vojnika, ranjenika ili opreme. Uloge helikoptera Mi-24 uključuju pružanje bliske vazdušne podrške kopnenim snagama, borbu protiv oklopnih vozila i uništavanje protivničkih ciljeva.

Mi-24 se naširoko koristio tokom raznih konflikata širom sveta. Operisao je u sukobima u Avganistanu, Iraku, Siriji, kao i kod nas na Balkanu. Njegova ratna sposobnost i prilagodljivost su ga učinile popularnim i među različitim državama koje su ga uvele u svoje vojne flote.

Tokom vremena, razvijene su nove varijante ovog helikoptera, kao što je Mi-35, koji je modernizovana izvozna verzija, sa poboljšanim sistemima i tehnologijama.

Mi-24 helikopter ostaje nezaboravna ikona vojne avijacije, simbol snage i izdržljivosti. Njegova sposobnost da se prilagodi raznim situacijama i zadacima čini ga idalje važnim resursom u modernom vojnom svetu.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024