RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe za Avdejevku, VSU prebacuje najbolje što ima - brigadu Azov;Ukrajina ostala bez oklopnih vozila (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

12. 02. 2024. u 07:26 >> 02:23

RAT u Ukrajini – 719. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Жестоке борбе за Авдејевку, ВСУ пребацује најбоље што има - бригаду Азов;Украјина остала без оклопних возила (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih dešavanja: Avdejevka na korak od sloma; Rusi napreduju i kod Pobede (MAPA/VIDEO)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su sinoć napale objekte transportne infrastrukture Ukrajine. Mete su pogođene u oblastima Harkov, Dnjepropetrovsk i Nikolaev, a prijavljen je još jedan napad u gradu Šepetivka u Hmeljničkoj oblasti, ali je rano suditi o njegovim rezultatima.

Ilustracija telegram rybar


Žestoki sukobi ne prestaju na pravcu Avdejevke, gde su Oružane snage Rusije fokusirane na proširenje zone kontrole u ​​zoni Industrijske avenije na severu Avdejevke i presecanje grada na dva dela.

U tom kontekstu, ukrajinsko rukovodstvo prebacuje na lokaciju 3. zasebnu jurišnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine (Azov, uglavnom sastavljena od nacista i ekstremista).

Ilustracija telegram rybar


U međuvremenu, južno od Marjinke, ruske trupe su tokom napada uspele da dođu do periferije sela Pobeda, važnog odbrambenog čvorišta ukrajinskih oružanih snaga. Dalji razvoj uspeha u ovoj oblasti mogao bi značajno da pogorša taktičku poziciju Oružanih snaga Ukrajine južno od Georgijevke, kao i severno od Konstantinovke.

 

Napad ruske jurišne avijacije (VIDEO)

Ruski jurišni avioni Su-25 pogodili su neprijateljsku kamufliranu opremu i ljudstvo u pravcu Donjecka u zoni Specijalne vojne operacije.

Posade aviona su dejstvovale u paru, piloti iz prvog aviona su navodili udar, a druga letelica je izvela napad.

Kako bi izbegli neprijateljske rakete rakete, izveli su manevar "zmija", izbacili infracrvene mamce i vratili se na aerodrom.

Kako je javilo rusko Ministarstvo odbrane, cilj je uspešno pogođen.

 

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

Serija eksplozija u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.

Norveška šalje Ukrajini još NASAMS-a

Norveška vlada predložila je parlamentu da se napravi paket pomoć za Ukrajinu, koji bi obuhvatao isporuku još 10 lansirnih vozila i četiri kontrolne stanice sistema PVO srednjeg dometa NASAMS, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Norveške.

Foto: Printskrin

 

Zelenski ide da traži vojnu pomoć

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira turneju po Zapadnoj Evropi da bi lobirao za pomoć Ukrajini, uključujući posete Parizu, Berlinu i Minhenu, rekli su dobro obavešteni neimenovani izvori za Blumberg.

 

Ukrajina ostala bez oklopnih vozila!

Šefica zajedničkog koordinacionog pres centra snaga odbrane jug Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk tvrdi da u arsenalu ukrajinske vojske nema više oklopnih vozila.

-Naravno, znajući da nemamo oklopna vozila, očigledno i neprijatelj čuva svoje, rekao je Gumenjuk u video snimku objavljenom na Telegram kanalu publikacije „Mi smo Ukrajina“.

 

Foto printskrin tviter@UAWeapons

 

Nacisti Azova poslednja nada Zelenskog za Avedejvku

General Tarnavski je odlučio da u Avdejevku prebaci 3. jurišnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine, formiranu na bazi Nacionalnog bataljona Azov. O tome pišu ukrajinski izvori.

Foto: Profimedia/Vikipedija

Još 100 m do potpunog opkoljavanja u Avdejevki

Napredovanje ruskih trupa u granicama grada Avdejevke se nastavlja, uz istovremeno nanošenje teških gubitaka ukrajinskim jedinicama na više položaja i pravaca.

U jednoj od jutarnjih vesti, ruske oružane snage preuzele su kontrolu nad deonicom pruge u Avdejevki dugom oko kilometar. Do danas je površina teritorije koju kontrolišu ruski borci unutar grada povećana za najmanje još 1,5 kvadratnih kilometara. To se dogodilo kao rezultat napredovanja južno od pruge.

Potvrđujući uspeh akcija ruske vojske, ukrajinski izvori priznaju činjenicu gubitka nekoliko svojih odbrambenih položaja duž Timirjazevske ulice u pravcu ključne transportne arterije – Industrijske avenije.

Foto Tanjug/AP

Prema poslednjim podacima, ruski borci imaju oko 100 metara do ove avenije. Čim se to desi, garnizon Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki trenutno broji oko 3500 vojnika (početkom godine bilo ih je najmanje osam hiljada), biće teritorijalno presečena na dva dela. Glavni odbrambeni centar ukrajinskih snaga u severnom delu je Avdejevska koksara, a u južnom delu je 9. kvart, u kome se nalazi mnogo višespratnica.

Istovremeno, ruske trupe uzimaju u taktička klešta odrede Oružanih snaga Ukrajine koji su se ikopali na teritoriji auto-skladišta. Ovo Rusima omogućava da napreduju severno i jugoistočno od objekta. Dalje napredovanje ruskih snaga moglo bi dovesti do potpunog opkoljavanja ukrajinskih jedinica na ovom odbrambenom mestu.

 

Finska neće imati odose sa Rusijom sve do završetka rata

Finska faktički neće imati nikakav odnos sa Rusijom sve dok se ne završi specijalna vojna operacija, izjavio je novoizabrani predsednik Aleksandar Stub.

Foto: gugl mape printskrin/Vikipedija

-Odnos kao takav imamo na praktičnom nivou između naših graničara u ovoj prilično teškoj situaciji, imamo ga na diplomatskom nivou između naših diplomata i državnih službenika, ali trenutno nemamo političke odnose sa Rusijom i ne mislim da će se oni poboljšati u bliskoj budućnosti... ne možemo imati odnose dok Rusija ne okonča rat u Ukrajini, rekao je on na svojoj prvoj konferenciji za novinare od njegovog izbora.

Stub je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Finskoj, koji su održani 11. februara. On će stupiti na dužnost 1. marta.

 

Rusija uvela sankcije za 18 građana Velike Britanije

Rusija, kao odgovor na konfrontacioni kurs Londona, uvodi sankcije protiv 18 građana Velike Britanije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se navodi da se usled napora britanskih vlasti na demonizaciji Rusije aktivno fabrikuju antiruski narativi u cilju smanjenja uticaja Moskve na međunarodnoj sceni, kao i daljeg pumpanja neonacističkog režima Kijeva oružjem, doneto rešenje o uključivanju na rusku „stop-listu“ brojnih pripadnika vojno-političkog establišmenta i naučno-akademske zajednice Velike Britanije.

Foto D. Dozet

 

Na listi su se našli zamenik ministra odbrane Džejms Kartlidž, zamenik načelnika Štaba odbrane britanskih Oružanih snaga Čarls Roland Vinsent Voker, saradnici na univerzitetima Oksford i Kembridž.

Glavno s novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Napredak kod Donjecka, oborene 33 drona, VSU izgubio više od 700 vojnika

Oružane snage Rusije poboljšale su položaje na prednjoj liniji fronta na krasnolimanskom pravcu. Odbijena su dva ukrajinska napada, Kijev je izgubio do 290 vojnika.

Foto Tanjug/AP

️PVO Rusije je tokom proteklog dana uništila 33 ukrajinske bespilotne letelice.

️Ruska vojska je tokom proteklog dana zauzela povoljnije položaje na donjeckom pravcu, odbijeno je 13 napada ukrajinskih jurišnih grupa. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom proteklog dana na donjeckom pravcu su do 240 vojnika, tenk, dva artiljerijska sistema M777 i haubica D-20.

️Ruska vojska je za 24 sata odbila tri napada ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu. Kijev je izgubio više od 165 vojnika.

️Ruska vojska je odbila tri napada na kupjanskom pravcu. Oružane snage Ukrajine su izgubile do 60 vojnika i tri jedinice tehnike.

Produženo ratno stanje u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon o produženju ratnog stanja i opštoj mobilizaciji do 13. maja 2024. godine.

 

Napadi na Nikolajev

U ruskim napadima na Nikolajev uništene su dve luke, Crnomorsko brodogradilište, skladište nafte i vojno preduzeće „Zorja-mašprojekt“, koje je deo državnog holdinga „Ukroboronprom“, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog gerilskog pokreta Sergej Lebedev.

Prema njegovim rečima, drugi talas napada bio je na naftno skladište u Nikolajevu i fabriku „Zorja-mašprojekt“, gde se prave proizvodi vojne namene.

Crnomorsko brodogradilište je najveće brodogradilište u Ukrajini, a u sovjetsko vreme ovde su izgrađene svi nosači aviona Ratne mornarice SSSR-a.

Poljski general: Smena Zalužnog slabost Kijeva

Odluka ukrajinskog rukovodstva da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog pokazuje slabost Kijeva i može negativno uticati na moral vojske, smatra bivši načelnik odeljenja za nadzor vojske u Birou za nacionalnu bezbednost Poljske, brigadni general Jaroslav Kraševski.

Foto: Profimedia

-(Ostavka Zalužnog) pokazala je izvesnu slabost Ukrajine. Po mom mišljenju, vojnici su Zalužnog videli kao pravog vođu, a njegova ostavka će uticati na njihov (borbeni) duh, rekao je poljski general za radio „RMF FM“.

 

Uništena dva voza sa ljudstvom i tehnikom

Dva voza sa tehnikom i municijom za Oružane snage Ukrajine, kao i oko 20 jedinica strane vojne tehnike, uništeni su u ruskom napadu na čvorišnu stanicu Aleksandrija u Kirovogradskoj oblasti, saopštio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog gerilskog pokreta Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege iz Kirovogradske oblasti.

Veliki železnički čvor u gradu Aleksandriji koristile su Oružane snage Ukrajine kao mesto za pretovaranje. Kroz Aleksandriju prolaze pruge Odesa-Harkov i Kijev-Dnjepropetrovsk.

 

Dejstvo tenkova i artiljerije na kupjanskom pravcu

Tenkovi T-80 grupe snaga „Zapad“ uništili su položaje i utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da je samohodna haubica „gvozdika“ grupe snaga „Zapad“tokom kontrabaterijske borbe uništila minobacačku posadu Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu.

Foto printskrin jutjub MO Rusije

Artiljerci Prve gardijske tenkovske armije grupe snaga „Zapad“ uništili su samohodnim oruđem „akacija“ grupu vozila Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se precizira da su uništene tri jedinice tehnike i ljudstvo ukrajinskih snaga.

Ruski dronovi uništili tri artiljerijska oruđa VSU

Jedinice bespilotne avijacije Vazdušno-desantnih snaga ruske grupe trupa „Dnjepar“ uništile su tri artiljerijska oruđa, među kojima haubicu M777 kalibra 155 mm, i jedan minobacač Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti uz pomoć bespilotne letelice „lancet“, saopštilo je Ministarstvo odbraneRusije.

Foto AP


 

Niko još nije spreman da pregovara sa Rusijom o Ukrajini

Za sada niko nije spreman da vodi ozbiljne pregovore sa Rusijom o Ukrajini – ciljevi Severnog vojnog okruga se postižu vojnim metodama, rekao je u intervjuu za RIA prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski. 

On je napomenuo da Rusija nikada nije odbila pregovore.

- Ali pošto još niko nije spreman da ih sa nama sprovodi na ozbiljnoj osnovi, mi moramo vojnim metodama da sprovodimo ciljeve Severnog vojnog okruga "na terenu". Ova formula je više puta potvrđena i jasno pokazuje naš stav prema mogućim pregovorima - rekao je Poljanski.

 

BONUS VIDEO:

KAD SE VOJSKA NA KOSOVO VRATI: Na severu KiM osvanuli grafiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu