POKRAO "KRTICE", "RUDARENJEM" ZARADIO MILION: Kako se obogatio domišljati agent francuske unutrašnje službe

Agent prestižne francuske unutrašnje obaveštajne službe (DGSI) osuđen je na tri godine zatvora, od čega dve i po uslovno, zbog uzimanja novca koji je bio namenjen "krticama", odnosno spoljnim saradnicima službe.

ПОКРАО КРТИЦЕ, РУДАРЕЊЕМ ЗАРАДИО МИЛИОН: Како се обогатио домишљати агент француске унутрашње службе

Foto: G.Č.

Reč je o 92.000 evra, koje je uzeo u periodu između 2009. i 2016. godine. Novac kojim je upravljao, trebalo je, u gotovini, da bude dat hakerima čiji je zadatak bio da se infiltriraju na sajtove koji propagiraju džihad.

- Sreo sam ga više puta. Bio je moj oficir za vezu. Dobijao sam manje sume, do dve hiljade evra. Kasnije sam tokom saslušanja shvatio da je zadržao dobar deo novca koji mi je bio namenjen - izjavio je za ovdašnje medije jedan neimiovani informatički saradnik.

Zloupotrebe su otkrivene unutrašnjom kontrolom, posle čega je agent odveden u pritvor, gde je proveo šest meseci, upravo onoliko koliko mu je sud odredio zatvorsku kaznu. Sada je slobodan. Platio je i globu od hiljadu evra, a oduzet mu je i automobil skupocene marke. Zabanjeno mu je i da se nadalje bavi obaveštajnim radom.

Pomenuti agent, star 52 godine, iskoristio je još jednu pogodnost svog zanimanja, pa je lažna dokumenta koja su mu bila na raspolaganju upotrebio da bi otvorio bankarski račun. Od uzetog novca je kupio sofisticiranu opremu potrebnu za "rudarenje", odnosno pribavljanje kriptonovca. Na taj način zaradio je više od milion evra.

Imao je i saradnike među nekim svojim kolegama koji su bili u pritvoru, ali ih sud nije gonio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave